Časopis Umělec 2003/3 >> Ad: Perfektní tenze Přehled všech čísel
Časopis Umělec
Ročník 2003, 3
6,50 EUR
7 USD
Zaslat tištěné číslo:
Objednat předplatné

Ad: Perfektní tenze

Časopis Umělec 2003/3

01.03.2003

Jan Šerých | info | en cs

Perfect Tense - malba dnes
Jízdárna Pražského hradu, 19.12. 2003-14. 3. 2004
Autoři výstavy: Olga Malá, Karel Srp

Vím, není úplně namístě kritizovat výstavu, která (v tuto chvíli) existuje pouze v mysli kurátorů a v mediálních ohláškách. Můj ryze subjektivní výlev budiž tedy chápán jen jako předčasné upuštění páry. Z letáku předcházejícího výstavu se vlastně poprvé dozvídám více o koncepci velkorysého podniku Perfect Tense - malba dnes a zvláště konečné složení vystavujících, mezi něž jsem byl zařazen. Tak prapodivnou mesalianci jsem na vlastní kůži ještě nezažil, snad ani na pravidelných výstavkách Akademie. Vše ve službách té nešťastné malby:

“Heslem dne je malba duchovní a fyzicky krásná zároveň, uspokojující oko i ducha. Je čitelná v prvním i druhém plánu, srozumitelná pro laika i profesionála, avšak určitá míra přehodnocení, ironizace, parafráze se jeví jako podmínka sine qua non. Obraz v roce 2003 je obrazem po obraze, který se navrací ke klasické formě, ale s 'vetřelcem' nové mediální vizuality již bezpečně uhnízděným ve svých útrobách.”

Opravdu netuším, jakého vetřelce ve svých útrobách hřeje taková Dita Štěpánová (Roman Franta...), ale stoprocentně má nějakou jinou krevní skupinu než ten můj. Vzájemná transfúze vyloučena. Sorry. Musí se to napsat. Čtyřiadvacet spoluvystavujících (až na jednu čestnou výjimku) znám, mnohých si vážím, ale dobrou polovinu z nich bych s chutí vyměnil. S ohledem na výše citovaný postulát (k němuž se vlastně přihlašuji) a na jeho nepochopitelné naplnění v praxi by asi bylo realističtější pomýšlet na vlastní přeobsazení.

Zkrátka, byl jsem před časem kurátory osloven, příliš se netázal a rád souhlasil. Teď ale prohlašuji: Kdybych to tenkrát býval věděl, tak bych tam býval nechodil!

PS: Výstava začíná ode dneška za dva týdny; pokud se náhodou mýlím a vše bude jinak, rád se ujmu i květnaté omluvy.





Komentáře

Článek zatím nikdo nekomentoval

Vložit nový komentář

Doporučené články

Terminátor vs Avatar: Poznámky k akceleracionismu Terminátor vs Avatar: Poznámky k akceleracionismu
Proč političtí intelektuálové, proč máte sklon k proletariátu? V soucitu k čemu? Chápu, že by vás proletář nenáviděl, vy nenávist neznáte, protože jste buržoa, privilegovaný, uhlazený druh, ale taky proto, že si netroufáte tvrdit, že jedinou podstatnou věcí, co jde říci, je, že si člověk může užít polykání sraček kapitálu, jeho materiálu, jeho kovových mříží, jeho polystyrenu, jeho knih, jeho…
Má kariéra v poezii aneb Jak jsem to hodil za hlavu a oblíbil si instituce Má kariéra v poezii aneb Jak jsem to hodil za hlavu a oblíbil si instituce
Amerického básnika pozvali do Bílého domu, aby jim přečetl svou kontroverzní vykradačskou poezii. Vyfintěn a připraven dělat si věci po svém dospívá ke „skandálnímu“ zjištění, že již nikomu nic nevadí a že místo narážení hlavou do obecných zdí, je lepší stavět vlastní zdi či alespoň zíďky.
Kulturní tunel II Kulturní tunel II
V minulém čísle jsme se začali zabývat tím, kam se poděly miliony korun z jednoho z nejbohatších kulturních fondů - Českého fondu výtvarných umění během jeho přeměny v Nadaci ČFU, která proběhla ze zákona na konci roku 1994, a jak to, že současní členové správní rady nadace nad tím jen kroutí hlavami, zatímco výtvarnou obec to ani trochu nezajímá.
Obsah 2016/1 Obsah 2016/1
Obsah nového čísla.