Krádež ukradeného není zločinem Všechny články z DIVUS LIVE
[b]Krádež ukradeného není zločinem[/b]

Krádež ukradeného není zločinem

17.04.2013 05:42

Ivan Mečl | en cs

Umělci plánují okupovat Mánes

Symbolickou okupací se v tento čtvrtek a pátek čeští umělci, kritici a kurátoři rozhodli protestovat proti fungování Nadace českého výtvarného umění, která provozuje výstavní síň Mánes. Požadují odstoupení členů správní rady a transformaci nadace v organizaci s otevřenou členskou základnou.

Pěkně to zní, efektivně to rezonuje s názvem kultovní povídky a je to pravda. A protože byznys si na demokracii nikdy nehraje, tak ji nemusí předstírat ani umělci. Ti by snad ani demokraté být neměli, aby mohli být dobrými umělci. Každý prostě demokrat být nemůže a demokracie není pro každého. V zemi, kde dnes otcové privatizace hrdě přiznávají, že to vlastně byla sofistikovaná krádež chráněná zpomalením legislativy a korunovaná amnestií i pro ty největší zlodějské břídily, smysl pro fair play nemůže po občanech úřednictvo vůbec chtít. Občas máme i vzrušující toleranci k dobře a chytře provedené loupeži. Chceme se trochu pobavit. Ale Mánes byla prostě od začátku levá čórka s příchutí hyenismu a trapnosti. To se dá napravit jenom tak, že přijde odvážný spolek umělců, prokope se krumpáčem dovnitř a dalších dvacet let se ho nepodaří nikomu vykouřit. Patro s kancelářemi bude plné kurátorů, kterých se všechny instituce, za které se dnes stydíme, zbavily, a galerie bude plná uměleckého života a výstav, o jejichž uspořádání už nikdo nechce žebrat v institucích, které dávno ztratily prestiž. Kdyby měl někdo dodávku na odpis, tak nejlepší je projet s ní tou velkou výlohou z nábřeží. To by vypadalo hodně dobře!

http://www.divus.cc/praha/cs/article/tunelling-culture
http://www.divus.cc/praha/cs/article/tunelling-culture-ii
http://manes-umelcum.tumblr.com/






Комментарии

IM | 09.01.2014 16:43
Já bych byl opatrnější a zamyslel se nad pojmy jako umění nebo "umělec". Protože ti aktivisté jsou pro mne ve svých kvalitách velmi sporní, u řady z nich nenacházím žádné nadání, jen ten aktivismus. Zvolili by sami sebe, prima. Ti skutečně kvalitní ale stojí naprosto stranou a nikoho nezajímají.
mm | 22.08.2013 12:46
Nadace sídlící v Mánesu je nejdelší devadesátkový tunel, který trvá dodnes, v čele s nesmrtelnou ředitelkou B. v jejím čele. Tunel Mánes na jednom břehu, tunel Blanka na druhém břehu.
Ostudou výtvarné obce je, že se ozvala až dnes.
her | 26.04.2013 18:34
vykourit squattery je temer hrdinsky cin, a bez rizika.. lazne Albertov, Milada... kdo by nesved v brneni a s televizi za zady zmlatit par umelcu. policejni mluvci nam pak uprimne vysvetli proc jednotka MUSELA zasahnout. narod tleska brutalite na bezbrannych. michal david okupuje lavicky koncertem v beroune a karel gott rapuje. kolektivni sadomasochismus semeno ceske

kdy vyjde dalsi umelec?

Добавить новый комментарий

Рекомендуемые статьи

Le Dernier Cri and the black penis of Marseille Le Dernier Cri and the black penis of Marseille
We’re constantly hearing that someone would like to do some joint project, organize something together, some event, but… damn, how to put it... we really like what you’re doing but it might piss someone off back home. Sure, it’s true that every now and then someone gets kicked out of this institution or that institute for organizing something with Divus, but weren’t they actually terribly self…
Tunelling Culture II Tunelling Culture II
Nick Land – An Experiment in Inhumanism Nick Land – An Experiment in Inhumanism
Nick Land was a British philosopher but is no longer, though he is not dead. The almost neurotic fervor with which he scratched at the scars of reality has seduced more than a few promising academics onto the path of art that offends in its originality. The texts that he has left behind are reliably revolting and boring, and impel us to castrate their categorization as “mere” literature.
Contents 2016/1 Contents 2016/1
Contents of the new issue.