DIVUS PRAHA: Druhý F.N.A.F. = festival nahých forem - !extrémní holota!
Druhý [b]F.N.A.F.[/b] = festival nahých forem - [b]!extrémní holota![/b]

Druhý F.N.A.F. = festival nahých forem - !extrémní holota!

09.09.2016 11:00 - 11.09.2016

DIVUS PERLA | en cs

Dvoudenní osvětová a vzdělávací akce s programem holoty ...

Vedle klasických helénských, paganistických a modernistických oslav neoblečení jsou připraveny atrakce temné anonymity dotekového darkroomu a stále neobjeveného přírodního bodyrottu.

FNAF je monotématický a multižánrový festival. Jeho obsah je předvídatelný a zároveň nepředstavitelný.
Název prozrazuje pointu každé akce, a tudíž nás třeba osvobodí od přílišné fixace na ni. Můžeme se vystydět předem doma a na festivalu si užít všechny další významy, které může nahota v různých souvislostech a interpretacích mít.
První ročník jsem začala ambiciózně výzvou: „Vážení, prosím zařaďte svou nahou uměleckou akci buď do Dne kritické nahoty nebo do Dne hedonické nahoty!“ Tento můj kurátorský nápad nevyšel – první den prázdný, druhý přeplněný! Chtěla jsem naznačit, že nahota nemusí odhalovat jen sebe samu. Svlečením se v jednom rohu místnosti, mohu poukázat na nešvar v rohu protějším! Stačí docílit toho, aby se od mé nahoty všichni spontánně odvrátili.

Většina umělců se deklarovala jako příslušející k hedonické části, ve smyslu slova hedonický jako rozkošnický, zaměřený na příjemnosti a požitky života, aktivně se vyhýbající nepříjemnostem. Tento optimismus mně velice potěšil, i když v mnoha případech bylo jasné, že je pouhým pokrytectvím. Dotyční autoři nebyli schopni udržet zvolenou živočišně živelnou linii a svá díla a prezentace přeplnili originálními, intenzívními a promyšlenými obsahy.
Rovněž struktura druhého ročníku festivalu je postavena na dvou velkých, navzájem se provokujících celcích. Ve druhém ročníku již nebude důležité to, jak se kdo ve své nahotě cítí, ale pokusíme se zatížit všechny umělce kolektivní vinou. Nazveme jejich nahotu nahotou národní. Co se stane? Smrskne se úzkostí? Zvětší se hrdostí?

Tématu národní nahoty se bude věnovat i konference, na které přivítáme na základě otevřené výzvy příspěvky z oborů humanitních věd, teorie umění, umělecké praxe i zcela nezávislé myšlenky. Záměrem konference je doplnit nahé tělo nahým slovem.

 F.N.A.F. - I.Sebemrskačství národovectvím však není samoúčelné. Máme letos tu čest na festival pozvat řadu skvělých zahraničních umělců. Český umělecký naháč se tak postaví čelem a tělem naháči německému, anglickému, francouzskému, srbskému, polskému a doufáme, že i čínskému. Pevně věříme v další krach kurátorského záměru pod tíhou nahé universality.
Festival se chce lišit od ostatních uměleckých performance festivalů snahou o zapojení mimouměleckých reprezentantů a apoštolů různých druhů nahoty. Nechtěli bychom festival prezentovat jako pouhou podívanou, velmi důležitá je participace diváka, ať už formou účasti ve workshopech, na konferenci, v diskusi nebo volně přístupnými prostorovými událostmi v nádherných industriálních prostorách Perly, ve kterých se budou česká i světová nahá těla krásně vyjímat.

 

Program

Konference v pátek 9. září 2016
16:00  Oficiální zahájení festivalu
16:00 – 22.00  Konference Česká nahota

Program konference:
Kateřina Lišková: Socialistická nahota | Olga Búciová: Estetika svobodného těla v naturistické fotografii | Kateřina Olivová: Česká prsa aktivistická – Kojící Guerilla | Radim Kopáč: Helmbrechtice, cajdrnožka, koštěkotka, animírka, rozára, sajtka, obchodnice s chlupatou kapustou | Pavel Klusák: Soft Pink Sounds | Spunk Seipel: James Burnett (Lord Monboddo) | Thomas Zollinger: Body and Freedom Festival | Lenka Klodová: Struktura nahé situace | Dále se svými příspěvky vystoupí Petra Sovová, Jakub Šofar a Lukáš Houdek. Po konferenci budou následovat prezentace umělců.

Festival performance v sobotu 10.září 2016
10:00    společná snídaně a dopolední seznamovací nahé koupání na molu ve Vltavě
10-21:00 performance umělců v prostorách Perly a okolí
13:00    Diskuzní kulatý stůl umělců a kurátorů, na kterém se bude konfrontovat český, slovenský, srbský, německý, rakouský, švýcarský, francouzský a anglický přístup k nahotě. A k tomu ještě zcela individuální a osobité důvody jednotlivých umělců k tomu, proč při své tvorbě nahotu používají.
21:00 koncerty – Vítrholc, Ostrý zub a další.

Festival performance v neděli 11. září 2016
09:00 ranní striptease
10:00 workshop s Thomasem Zollingerem a další workshopy dle aktuální domluvy
10-21:00 performance umělců v prostorách Perly a okolí
 

UMĚLCI

Darina Alster
Nahota v performancích a rituálech Dariny Alster má často magický význam. Je tak dokonalá, že už ani není žena, ale spíše Bohyně. Nyní ještě ke všemu svou nesmrtelnost napájí mateřstvím. Pro akci pro 2. ročník FNAFu Darina speciálně porodí své druhé nádherné dítě.

Nenad Bogdanovič
Nenad je pro mne lvem na řetězu. Když nemůže řetěz svým usilovným lomcováním přetrhnout, oslabí jeho jednotlivé články tím, že je pečlivě omaluje barvičkami. Je mistr nečekaných poetických a vizuálních nápadů, často spojených s vypjatou fyzickou akcí. Tématicky je spjat s historií svého národa.

Pascale Ciapp
Když jsem byla pozvaná na festival performance do Marseille, kurátorka festivalu Cristine Bouvier mně spárovala s Pascale s přesvědčením, že si budeme rozumět. Pascale je v uměleckém smyslu moje sestra a můj vzor. Je v umění rozpuštěná, neuvěřitelnou rychlostí variuje další dílo, za použití materiálu, který máme obě nejoblíbenější – vlastního těla dozrávající ženy.

Petr Flíček
Snem kurátora /alespoň kurátorky tohoto festivalu/ je svým dílem inspirovat. Ideálním dokladem inspirace je proměna návštěvníka, fanouška a příznivce v aktivního tvůrce. Ztělesněním tohoto zázraku je pro 2. ročník FNAFu právě Petr Flíček.

Vladimír Havlík
Nahota Vladimíra Havlíka z Olomouce bývá často symbolická, kritická a sebekritická. Dokáže hovořit o extrémně osobních a tělesných věcech, jako třeba o nekontrolovatelné erekci postihující muže v období druhé mízy, a přitom si zachovává svou nezaměnitelnou křehkost a cudnost.

Frank Homeyer
Během jednoho večírku v koruně stromu v Marseille jsme si Nenad, Pascal, Frank a já slíbili, že zůstaneme navždy třicetiletí /přestože to bylo v roce 2012/. Myslím, že Frank to dodržel. Jeho performance jsou vždy symfonie předmětů a materiálů, které do vztahů uvádí pohyb mužského těla.

Klára Kleinerová
Klarisa je holka, co má tuze ráda Bobra a tvoří spolu Konceptuální domácnost (Kon.dom.). Dělají různá performativní videa, živé akce a poslední dobou i audia. Akce, kterou se představí, bude něžná, dlouhá a estetická.

František Kowolovski
Františku Kowolovskému není ani nahé tělo na překážku brilantní umělecké konceptualizaci, která je pro něj typická. Na festivalu se naskytnou dvě šance, kdy můžeme doufat, že konečně zase zazlobí – jako performer /to těžko/ nebo jako člen skupiny Vítrholc /to spíš/.

Emily Kuhnke a Michael Steger
Emily a Michael na festivalu v Hong Kongu předvedli vysoce zorganizovanou reakci na uprchlickou krizi. Na svůj výstup dlouho čekali, koncentrovaní s tvářemi natřenými na bílo. Východ je přitahuje a inspiruje. Dokáže to i východ Evropy?

Jana Orlová
Básnířka a performerka. Dokáže z dokonalosti svého těla učinit až abstrakci, z ženy se stát Smrtí, Poezií, něčím naprosto neskutečným, nereálným a strašidelným.

Mojmír Pukl
Pan architekt Mojmír Pukl byl překvapením 1. ročníku FNAFu antickou tělesněfilozofickou etudou „Čtyřstěn“.Také letos se těšíme: „
asi   b y  c h    letos rád  ně j a k   p   r   á    š     i    l „.možná budu potřebovat ňáký kýble“.

Filip Turek
Filip Turek ve své tvorbě vyznává boření zábran a sundávání zástěrek zdánlivě zcela libovolnou kombinací použitých prostředků. Zase nám dá možnost ho obdivovat a bát se o něj při jeho tanci mezi světy.

Kača Olivová
Mladou umělkyni Kaču Olivovou zajímá jednota duše a těla i ženy a muže, ženy a dítěte, ženy, muže a dítěte. Monumentální duše v patřičném těle. Její akce jsou velmi výjimečné jednak svou až barokní smyslovostí, jednak svou přirozeností, která je pravým opakem racionálního konceptualizování.

Jiří Surůvka
K lidské nahotě slavný umělec zabrousil několikrát především v akcích Kabaretu nebo ve skupině Lozinski. Nahota je vedle Batmana, policajta, zápasníka sumo jedním z jeho dalších kostýmů. Je něžný, milý a těžký, ať už má na sobě jakoukoliv vrstvu.

Ladislav Vondrák
Ladislav Vondrák je v současnosti velmi výrazným tělem ve výtvarném umění. Jeho práce mají fyzickou naléhavost, ať už je to živá akce nebo video, týká se nahého těla nebo lidských vztahů. Akt performance v něm otevírá na první pohled neviděné zdroje expresivity, agresivity a kreativní surovosti.

Thomas Zollinger
Po odeznění FNAFu 1. jsem při brouzdání po internetu, s hesly „nudity, art, festival“ ve vyhledávači, zajásala: ano přestože nahota je out, festival nahoty je in! Hleděla jsem na kurátorskou a uměleckou práci Thomase a mým snem bylo seznámit se s ním a pozvat ho do Vraného.

Julischka Stengele
Julischka se mně ptá v mailu:“Když jsem si přečetla seznam interpretů, byla jsem překvapena nerovnováhou pohlaví: Je tam dvakrát tolik mužských umělců než umělkyň! Proč tomu tak je? Jsem zvědavá.“ Hm, odpověděla jsem – v Česku je skutečně víc performerů než performerek. Ale nevím, jestli to byla celá pravda.

Lenka Klodová

Miloš Šejn
telepatická akce
- sedím nahý na židli a telepaticky laskám levé ňadro a srdce svého ženského protějšku, který též sedí nahý na židli ale před živým publikem na vašem festivalu. oči má zavřené, tělo koncentrované, trvání 10 minut. mým protějškem můžete být vy a nebo jiná žena, bylo by ale dobré, abych předem věděl, kdo to je.myslím, že toto by mohla být velmi pěkná alternativa, když nemohu být osobně přítomen, ač bych rád.

Benjamin Sebastian

Schwitalo
Ve svém umění reflektuje kulturní vztahy těla, nahoty a sexuality v různých společenstvích. Jeho umělecká díla ukazují tabu, která stále existují ve „svobodné západní společnosti“. Ve svém umění nikdy neztrácí ten speciální druh kalabrijského smyslu pro humor.

Cyril lePetit

Josef Rabara
Měla jsem tu čest být oponentkou diplomové práce Josefa a pozorovat, jak se umělec krásným/krásnou a jeho dílo závažným a sexy.

Martin Zet





09.09.2016 11:00 - 11.09.2016

Komentáře

Článek zatím nikdo nekomentoval

Vložit nový komentář

Doporučené články

V rauši mediálního Déjà-vu / Poznámky k obrazové strategii Olivera Pietsche V rauši mediálního Déjà-vu / Poznámky k obrazové strategii Olivera Pietsche
Goff & Rosenthal, Berlin, 18.11. – 30.12.2006 Co je droga a co není, je ve společnosti stále znovu probíráno, stejně jako vztah k nim. Se kterou drogou umí společnost zacházet a se kterou ne, a jak o nich lze vyprávět ve filmu – zda jako o osobním či kolektivním zážitku – či jen jako o zločinu, to ukazuje berlínský videoumělec Oliver Pietsch ve svém pětačtyřicetiminutovém filmu z roku 2005 The…
Nevydařená koprodukce Nevydařená koprodukce
Když se dobře zorientujete, zjistíte, že každý měsíc a možná každý týden máte šanci získat na svůj kulturní projekt peníze. Úspěšní žadatelé mají peněz dost, průměrní tolik, aby dali pokoj a neúspěšné drží v šachu ta šance. Naprosto přirozeně tedy vznikly agentury jen za účelem žádání a chytré přerozdělování těchto fondů a také aktivity, které by bez možnosti finanční odměny neměly dostatek…
Terminátor vs Avatar: Poznámky k akceleracionismu Terminátor vs Avatar: Poznámky k akceleracionismu
Proč političtí intelektuálové, proč máte sklon k proletariátu? V soucitu k čemu? Chápu, že by vás proletář nenáviděl, vy nenávist neznáte, protože jste buržoa, privilegovaný, uhlazený druh, ale taky proto, že si netroufáte tvrdit, že jedinou podstatnou věcí, co jde říci, je, že si člověk může užít polykání sraček kapitálu, jeho materiálu, jeho kovových mříží, jeho polystyrenu, jeho knih, jeho…
No Future For Censorship No Future For Censorship
Author dreaming of a future without censorship we have never got rid of. It seems, that people don‘t care while it grows stronger again.
04.02.2020 10:17
Kam dál?
jinde - archeologie
S.d.Ch, solitéři a kultura okraje  (generace narozená kolem roku 1970)
S.d.Ch, solitéři a kultura okraje (generace narozená kolem roku 1970)
Josef Jindrák
Kdo je S.d.Ch? Osoba mnoha zájmů, aktivní v několika oblastech. V literatuře, divadle, hudbě, svými komiksy a kolážemi i ve výtvarném umění. Především je to básník a dramatik. Svou povahou a rozhodnutím solitér. Jeho tvorba se neprotíná s aktuálními trendy. Vždy staví do popředí osobní výpověď, která však může mít i velmi složitou vnitřní strukturu. Je příjemné, že je to normální člověk a…
Číst více...
jinde - poezie
THC Review a zavržená minulost
THC Review a zavržená minulost
Ivan Mečl
My jsme pátá světová strana! Pítr Dragota a Viki Shock, Fragmenty geniality, květen a červen 1997 Viki vlastně přišel, aby mi ukázal kresby a koláže. Jen jako doplněk mi dal k nahlédnutí samizdatové THC Review z konce devadesátých let. Když mne zaujalo, vyděsil se a řekl, že tahle tvorba je uzavřenou kapitolou, ke které se nechce vracet. Kresby z barů, občerstvoven a hospod jsme se ihned…
Číst více...
cena
To hen kai pán / (Laureát ceny Jindřicha Chalupeckého 1998 Jiří Černický)
To hen kai pán / (Laureát ceny Jindřicha Chalupeckého 1998 Jiří Černický)
„Mluví-li se v našich dobách o umění, obvykle se mluví o jeho umístění v subjektivitě nebo objektivitě, o tom, jak vyjadřuje život, anebo o tom, jak životu pomáhá. Pomíjí se při tom, že jde o ten zvláštní druh konání v subjektivitě a ten zvláštní druh konání v objektivitě, jež je právě uměním a ničím jiným. Snad se to pokládá za příliš samozřejmé, snad za málo významné. Ale to je právě to…
Číst více...
birthing pains
Kdo se bojí mateřství?
Kdo se bojí mateřství?
Zuzana Štefková
Zmnožení definic „matky“ je zároveň místem zesíleného útlaku a potenciálního osvobození.1 Carol Stabile Psal se rok 2003 a v houštinách lesa Lapák na Kladně postávala u cesty žena v pokročilém stádiu těhotenství. V rámci výstavy Umělci v lese mohli kolemjdoucí zahlédnout záblesk jejího klenutého břicha, které v exhibicionistickém gestu odhalovala speciálně pro ně. Právě tahle performance Lenky…
Číst více...
Knihy, multimédia a umělecká díla, která by Vás mohla zajímat Vstoupit do eshopu
Basement, 1995, silkscreen print, 40,5 x 27,5 cm
Více informací...
65 EUR
73 USD
tisk na banerovou folii, 250 x 139 cm, 2011 / ze série deseti číslovaných exemlářů signovaných autorem
Více informací...
799,20 EUR
892 USD

Studio

Divus a jeho služby

Studio Divus navrhuje a vyvíjí již od roku 1991 ojedinělé návrhy projektů, prezentací nebo celých prezentačních cyklu všech druhů vizuálních materiálů. Realizujeme pro naše klienty kompletní řešení i jednotlivé kroky. Pro práci využíváme spojení nejmodernějších s klasickými technologiemi, což umožňuje širokou škálu řešení. Výsledkem naší práce jsou nejen produkční, tiskové a digitální projekty, od propagačního materiálu, plakátu, katalogu, knihy, přes návrhy a realizace plošné i prostorové prezentace v interiéru nebo exteriéru po digitální zpracování obrazu nebo publikování na internetu, ale realizujeme i digitální filmové projekty, včetně střihu, ozvučení, animace. Tyto technologie používáme i pro tvorbu webových stránek a interaktivních aplikací. Naší předností je ...

 

Citát dne. Vydavatel neručí za jakékoliv psychické i fyzické stavy, jenž mohou vzniknout po přečtení citátu.

Osvícení přichází vždycky pozdě.
KONTAKTY A INFORMACE PRO NÁVŠTĚVNÍKY Celé kontakty redakce

DIVUS
NOVÁ PERLA

Kyjov 36-37, 407 47 Krásná Lípa
Česká Republika

 

GALERIE
perla@divus.cz, +420 222 264 830, +420 606 606 425
otevřena od středy do neděle od 10:00 do 18:00
a na objednávku.

 

KAVÁRNA A KNIHKUPECTVÍ
shop@divus.cz, +420 222 264 830, +420 606 606 425
otevřena denně od 10:00 do 22:00
a na objednávku.

 

STUDO A TISKÁRNA
studio@divus.cz, +420 222 264 830, +420 602 269 888
otevřena od pondělí do pátku od 10:00 do 18:00

 

NAKLADATELSTVÍ DIVUS
Ivan Mečl, ivan@divus.cz, +420 602 269 888

 

ČASOPIS UMĚLEC
Palo Fabuš, umelec@divus.cz

DIVUS LONDÝN
Arch 8, Resolution Way, Deptford
London SE8 4NT, Velká Británie

news@divus.org.uk, +44 (0) 7526 902 082


 

DIVUS BERLÍN
berlin@divus.cz
 

DIVUS VÍDEŇ
wien@divus.cz
 

DIVUS MEXICO CITY
mexico@divus.cz
 

DIVUS BARCELONA
barcelona@divus.cz

DIVUS MOSKVA A MINSK
alena@divus.cz

NOVINY Z DIVUSU DO MAILU
Divus Stavíme pro tebe Národní galerii! Pojď do Kyjova u Krásné Lípy č.37.