Časopis Umělec 1999/4 >> Muzeum o muzeu Přehled všech čísel
Muzeum o muzeu
Časopis Umělec
Ročník 1999, 4
2,50 EUR
3 USD
Zaslat tištěné číslo:
Objednat předplatné

Muzeum o muzeu

Časopis Umělec 1999/4

01.04.1999

Kateřina Pavlíčková | new york | en cs

Slovo "museum” pochází z řeckého slova ”museion” neboli ”dům múz”, ve kterém dle řecké mytologie přebývalo devět bohyň tvůrčí inspirace. Jaké múzy přebývají v muzeu 20. století a k čemu umělce inspirují se pokouší ukázat výstava v newyorském Muzeu moderního umění (MoMA), nazvaná výstižně Museum as Muse: Artists Reflect (Muzeum jako múza: reflexe umělců), probíhající do 1. června 1999. Přináší rozsáhlou přehlídku děl (přes 60 umělců a uměleckých skupin), jejichž vznik byl nějak přímo ovlivněn existencí muzea: způsobem prezentace umění v jeho rámci, spletitým systémem politickosociálních vazeb i estetizovaným kontextem, ve kterém se umělecká díla ”proměňují” v kulturní hodnoty a zajišťují si tak vstup do historie. Podobně jako to v současné době dělá i většina ostatních velkých amerických galerií, i MoMA tu iniciovalo projekty na internetu (www.moma.org), vzniklé speciálně pro tuto výstavu.
Ačkoliv se kurátor výstavy Kynaston McShine soustředil pochopitelně převážně na poválečné umění, tedy na období, kdy se muzeum stává předmětem kritických studií teoretiků, filosofů, i reflexí umělců samotných, v jeho výběru je rovněž několik exkursů do historie vzdálenější. Výstavu otevírá malba Ch. W. Pealea, zakladatele prvního amerického muzea ve Philadelphii, nazvaná The Artist in His Museum (Umělec ve svém muzeu, 1822). Na tomto rozměrném autoportrétu stojí Peale před svou sbírkou s hrdě vztyčenou hlavou, poodkrývá oponu a vyzývá diváka distingovaným gestem ruky ke vstupu. Malbu tak můžeme číst jako metaforický obraz předpokladu vzniku muzea, jímž je lidská touha sbírat, vlastnit, ale také pořádat, třídit a katalogizovat naše porozumění světu.
Skokem do dvacátého století se sběratelská vášeň stane předmětem ironie: jako jeden z nejranějších příkladů je tu předvedena Boite-en-valise (Krabice v kufru, 1935-1940), jakési miniaturní monografické muzeum Marcela Duchampa, které obsahuje 69 reprodukcí jeho vlastních děl. Duchamp navíc vytvořil celkem dvacet exemplářů kufříků s malými obměnami, tedy další sbírku. Instalace Claese Oldenburga Mouse Museum (Myší muzeum, 1965-1977), rovněž jakési samostatné muzeum, s vitrínami na půdorysu hlavy Mickey Mouse, je přehlídkou těch nejroztodivnějších nalezených předmětů, z velké části atributů populární kultury, tedy toho, co stojí mimo pozornost v procesu výběru vysokého umění do muzeí. Pokojík - soukromé muzeum Barbary Bloomové je světem samo pro sebe: touha vlastnit, či lépe přivlastňovat si, se tu promítá do záplavy narcisistních autoportrétů - profilů ve stylu klasického řeckého sochařství.
Umělci na sebe také berou průzkumnou roli kurátorů a sběratelů: v sedmdesátých letech oslovoval Herbert Distel umělce z celého světa, aby svým dílem přispěli do jeho sbírky Museum of Drawers (Muzeum šuplíků). Kabinet, který tak vznikl, je jakousi bizarní přehlídkou umělecké tvorby 60. a 70. let neboť obsahuje na 500 miniaturních děl naskládaných do malinkých přihrádek zásuvek. I tady je přítomná ironie: umělci tu opravdu šili svá díla muzeu na míru. Podobnou sbírku ve stejné době vytvořil i George Maciunas. Je svébytnou antologií uměleckých děl vzniklých v okruhu skupiny Fluxus.
Další díla se dotýkají jiných aspektů muzea a jeho působení. V instalaci From the Freud Museum (Z Freudova muzea, 1991-1996) předvádí Susan Hillerová ve stylu zasklených vitrín antropologického muzea veřejně to, co je soukromé, to, co je jejími slovy ”nevyřčené, nezaznamenané, nevysvětlitelné a přehlížené”. Styl veřejné muzeální prezentace propůjčuje ”vzorkům” jejího soukromého života jak nádech ironie, tak melancholie. Téma muzea, coby určité metafory paměti, má i instalace Archives (Archív, 1987) Christiana Boltanského. Jako v drtivé většině svých děl, i tady autor použil fotografických portrétů neznámých - zapomenutých tváří. Spoře osvětlená místnůstka, kde jsou fotografie nainstalovány, působí nostalgicky, což jenom podtrhuje indexovou povahu fotografií: odkazují k něčemu, co už není, a tak implikují pocit ztráty. Podobný aspekt ztráty v sobě nevyhnutelně nesou i muzejní exponáty, vytrženy ze svého původního kontextu. Řečeno slovy Boltanského: ”Pokud vložím své brýle do vitríny, nikdy se sice nerozbijí, ale mohou být stále ještě pokládány za brýle? ... Jakmile se jednou stanou součástí muzejní sbírky, zapomenou svou funkci a stanou se pouhým obrazem brýlí”.
Poměrně velké zastoupení na výstavě Museum as Muse má fotografie, představuje jeden z nejranějších, a svým způsobem také nejpřímějších, způsobů reflexe muzea či galerie ze strany umělců. Hned při vstupu do výstavy nás snímky několika anglických a francouzských fotografů 19. století přenesou do muzea minulého století. Zdá se, že od počátku fungování veřejných muzeí se řada fotografů snažila zobrazit právě to, co zde zůstává ”nezobrazené”, to, co je součástí života muzea, avšak pro diváka zůstává ”neviditelné” (například depozitáře, ale i výzdoba podlahy, způsob osvětlení atd. jakožto estetické objekty samy o sobě). Další existence všech těchto fotografií se pak ovšem také nevyhnutelně pohybuje v mantinelech muzejního scénáře: fotografie tu opisují určitý oblouk, když se po svém vzniku vracejí zpět do muzea a stávají se střídavě zpřítomňujícími (v expozici) a nepřítomnými (v depozitáři).
Pokud je naše návštěva v muzeu určitou reflexivní činností, pak jsou velkoplošné barevné fotografie Thomase Strutha reflexí o naší reflexi, čehož autor dosahuje velmi nenásilnou, jakoby dokumentární metodou. Například na scéně z Louvru (1989) je před důmyslně komponovaným Géricaultovým obrazem Prám medúzy zachycena skupinka náhodně rozestavených diváků, dohromady však vytvářejí obrazovou kompozici novou. Autor sám tu pracuje, dalo by se říci, podobnou metodou jako muzeum, jehož posláním je ukazovat. On nám však ukazuje, v jaké pozici se jako diváci v muzeu nacházíme: my sami jsme tu právě teď, před touto fotografií, chyceni v momentě zrcadlení vlastní situace.
V šedesátých letech se instituce muzea stala předmětem kritického přehodnocování především z řad landartových a konceptuálních umělců. I jejich díla se ovšem, jak známo, zase ve formě fotodokumentace, kresebných návrhů atd. vrací zpět do muzea (a tím i do psané historie). Na této výstavě můžeme vidět například fotodokumentaci raného earthwork Dennise Oppenheima Gallery Transplant (Transplantace galerie, 1969), nerealizovaný návrh Christa na dočasné ”zabalení” MoMy a několik utopických projektů Roberta Smithsona - např. Museum of the Void (Muzeum prázdna, 1969). Smithson se také intenzivně věnoval teoretické reflexi muzea a vytvořil vlastní koncept tzv. site a non-site: ”Site je místo, kde by umělecké dílo mělo být, ale není tam. Je teď někde jinde, obvykle v nějaké místnosti. Ve skutečnosti vše, co má nějaký význam je vně této místnosti. Ta nás však ale zase nutí uvědomit si limity naší situace”.
S určitým zažitým stereotypem při vnímání galerijních exponátů pracuje ve svém konceptuálním projektu To Displace, To Place, To Replace (Přemístit, Umístit, Nahradit, 1975 - 1999) Daniel Buren. Přímo do této výstavy přeinstaloval několik Matissových obrazů ze stálé sbírky přesně tak, jak už tam několik let visí, včetně barvy stěn, osvětlení, popisek atd. Do ustáleného systému fungování muzea vstoupil svou akcí Vito Acconci, když byl vyzván k účasti na výstavě Informace, která se uskutečnila roku 1970 v MoMA. Nechal si do expozice posílat svou poštu a přiměl tak muzeum, aby tu doslova fungovalo jako služba umělci.
Otázky vlastnictví uměleckých děl a vazby muzea na politickomocenské struktury společnosti se staly hlavním tématem provokativních konceptuálních prací Hanse Haackeho.1 V projektu Seuratovy Modelky, 1888 - 1975 sestavil posloupnou dokumentaci všech 14 vlastníků tohoto obrazu od jeho vzniku v roce 1888. Biografie jednotlivých majitelů obrazu a informace o okolnostech, za jakých se obraz dostal do té které muzejní sbírky, zarámované podobně jako reprodukce Seuratova obrazu, reprezentují umělecké dílo z pohledu jeho komerční historie. Jinou formu dokumentace ”zákulisí” fungování muzea představují fotografie Garryho Winogranda a Larryho Finka. Zachycují vernisážové večírky, které se staly součástí života amerických muzeí: slouží jako společenská platforma pro okruh zámožných příznivců, jež pomáhají zajišťovat chod muzea po finanční stránce, díky tomu však ovlivňují i obsahovou náplň jeho výstavního programu. Napojení muzea na vyšší třídu paroduje Andrea Fraserová v roli průvodkyně po philadelphském muzeu ve své skvělé performanci, zaznamenané na video, Museum Highlights: A Gallery Talk (Mistrovská díla v našem muzeu, 1989). Průvodkyně, pronášející řeč sestavenou z nesouvisle poskládaných nicneříkajících frází, převzatých z různých průvodců po galeriích2 2, je pro Fraserovou ”prototypem dobrovolnice z vyšší třídy, která má k dispozici volný čas a ekonomický kapitál, jež charakterizují společenskou vrstvu patronů muzeí.”
Výstava Museum as Muse předvádí, že muzeum sice funguje jako médium, ale podobně jako ostatní média ani ono není neutrálním přenoscem informace, v tomto případě pouhým bílým rámem uměleckých děl v něm vystavených. Složitost vnitřních struktur a procesu fungování muzea determinují, co a jak je nám tu ukazováno. I tato lekce se však opět - a jak jinak - odehrává na půdě muzea...
Je za pět minut pět, otevírací hodiny MoMA za chvíli končí a pracovníci muzea začínají pomalu návštěvníky vykazovat z expozice. Při pohledu na hodinky si černošský hlídač radostí zazpíval a provedl pár tanečních kroků mezi udivenými návštěvníky výstavy: další všední pracovní den v muzeu pro něj končí.





Komentáře

Článek zatím nikdo nekomentoval

Vložit nový komentář

Doporučené články

Nevydařená koprodukce Nevydařená koprodukce
Když se dobře zorientujete, zjistíte, že každý měsíc a možná každý týden máte šanci získat na svůj kulturní projekt peníze. Úspěšní žadatelé mají peněz dost, průměrní tolik, aby dali pokoj a neúspěšné drží v šachu ta šance. Naprosto přirozeně tedy vznikly agentury jen za účelem žádání a chytré přerozdělování těchto fondů a také aktivity, které by bez možnosti finanční odměny neměly dostatek…
Nick Land — experiment s nehumanismem Nick Land — experiment s nehumanismem
Nick Land byl britský filozof, který už není, aniž by byl mrtev. Jeho takřka neurotický zápal pro šťourání se v jizvách skutečnosti svedl nemálo nadějných akademiků na obskurní cesty tvorby, která obtěžuje svou původností. Texty, které po něm zůstaly, dosud spolehlivě znechucují, nudí a pudí k vykastrování jejich zařazením do „pouhé“ literatury.
V rauši mediálního Déjà-vu / Poznámky k obrazové strategii Olivera Pietsche V rauši mediálního Déjà-vu / Poznámky k obrazové strategii Olivera Pietsche
Goff & Rosenthal, Berlin, 18.11. – 30.12.2006 Co je droga a co není, je ve společnosti stále znovu probíráno, stejně jako vztah k nim. Se kterou drogou umí společnost zacházet a se kterou ne, a jak o nich lze vyprávět ve filmu – zda jako o osobním či kolektivním zážitku – či jen jako o zločinu, to ukazuje berlínský videoumělec Oliver Pietsch ve svém pětačtyřicetiminutovém filmu z roku 2005 The…
MIKROB MIKROB
"Sto třicet kilo tuku, svalů, mozku a čisté síly na současné srbské umělecké scéně soustředěných do 175 cm vysokého, 44 let starého těla. Jeho majitel je známý pod množstvím jmen, včetně pojmenování Bambus, Mexikán, Ženich, Sráč, ale nejčastěji je známý jako hrdina všech ztroskotanců, bojovník za práva bezdomovců, lidový umělec, bavič maloměšťáků, domácí anarchista, sběratel desek, milovník…
04.02.2020 10:17
Kam dál?
jinde - archeologie
S.d.Ch, solitéři a kultura okraje  (generace narozená kolem roku 1970)
S.d.Ch, solitéři a kultura okraje (generace narozená kolem roku 1970)
Josef Jindrák
Kdo je S.d.Ch? Osoba mnoha zájmů, aktivní v několika oblastech. V literatuře, divadle, hudbě, svými komiksy a kolážemi i ve výtvarném umění. Především je to básník a dramatik. Svou povahou a rozhodnutím solitér. Jeho tvorba se neprotíná s aktuálními trendy. Vždy staví do popředí osobní výpověď, která však může mít i velmi složitou vnitřní strukturu. Je příjemné, že je to normální člověk a…
Číst více...
jinde - poezie
THC Review a zavržená minulost
THC Review a zavržená minulost
Ivan Mečl
My jsme pátá světová strana! Pítr Dragota a Viki Shock, Fragmenty geniality, květen a červen 1997 Viki vlastně přišel, aby mi ukázal kresby a koláže. Jen jako doplněk mi dal k nahlédnutí samizdatové THC Review z konce devadesátých let. Když mne zaujalo, vyděsil se a řekl, že tahle tvorba je uzavřenou kapitolou, ke které se nechce vracet. Kresby z barů, občerstvoven a hospod jsme se ihned…
Číst více...
cena
To hen kai pán / (Laureát ceny Jindřicha Chalupeckého 1998 Jiří Černický)
To hen kai pán / (Laureát ceny Jindřicha Chalupeckého 1998 Jiří Černický)
„Mluví-li se v našich dobách o umění, obvykle se mluví o jeho umístění v subjektivitě nebo objektivitě, o tom, jak vyjadřuje život, anebo o tom, jak životu pomáhá. Pomíjí se při tom, že jde o ten zvláštní druh konání v subjektivitě a ten zvláštní druh konání v objektivitě, jež je právě uměním a ničím jiným. Snad se to pokládá za příliš samozřejmé, snad za málo významné. Ale to je právě to…
Číst více...
birthing pains
Kdo se bojí mateřství?
Kdo se bojí mateřství?
Zuzana Štefková
Zmnožení definic „matky“ je zároveň místem zesíleného útlaku a potenciálního osvobození.1 Carol Stabile Psal se rok 2003 a v houštinách lesa Lapák na Kladně postávala u cesty žena v pokročilém stádiu těhotenství. V rámci výstavy Umělci v lese mohli kolemjdoucí zahlédnout záblesk jejího klenutého břicha, které v exhibicionistickém gestu odhalovala speciálně pro ně. Právě tahle performance Lenky…
Číst více...
Knihy, multimédia a umělecká díla, která by Vás mohla zajímat Vstoupit do eshopu
Limited edition of 10. Size 100 x 70 cm. Black print on durable white foil.
Více informací...
75 EUR
84 USD
From series of rare photographs never released before year 2012. Signed and numbered Edition. Photography on 1cm high white...
Více informací...
220 EUR
246 USD
21,5 x 30 x 1 cm / 32 pages / sérigraphie 14 passages / 200ex
Více informací...
35 EUR
39 USD
1991, 31.8 x 27.3 cm, Print
Více informací...
223,20 EUR
249 USD

Studio

Divus a jeho služby

Studio Divus navrhuje a vyvíjí již od roku 1991 ojedinělé návrhy projektů, prezentací nebo celých prezentačních cyklu všech druhů vizuálních materiálů. Realizujeme pro naše klienty kompletní řešení i jednotlivé kroky. Pro práci využíváme spojení nejmodernějších s klasickými technologiemi, což umožňuje širokou škálu řešení. Výsledkem naší práce jsou nejen produkční, tiskové a digitální projekty, od propagačního materiálu, plakátu, katalogu, knihy, přes návrhy a realizace plošné i prostorové prezentace v interiéru nebo exteriéru po digitální zpracování obrazu nebo publikování na internetu, ale realizujeme i digitální filmové projekty, včetně střihu, ozvučení, animace. Tyto technologie používáme i pro tvorbu webových stránek a interaktivních aplikací. Naší předností je ...

 

Citát dne. Vydavatel neručí za jakékoliv psychické i fyzické stavy, jenž mohou vzniknout po přečtení citátu.

Osvícení přichází vždycky pozdě.
KONTAKTY A INFORMACE PRO NÁVŠTĚVNÍKY Celé kontakty redakce

DIVUS
NOVÁ PERLA

Kyjov 36-37, 407 47 Krásná Lípa
Česká Republika

 

GALERIE
perla@divus.cz, +420 222 264 830, +420 606 606 425
otevřena od středy do neděle od 10:00 do 18:00
a na objednávku.

 

KAVÁRNA A KNIHKUPECTVÍ
shop@divus.cz, +420 222 264 830, +420 606 606 425
otevřena denně od 10:00 do 22:00
a na objednávku.

 

STUDO A TISKÁRNA
studio@divus.cz, +420 222 264 830, +420 602 269 888
otevřena od pondělí do pátku od 10:00 do 18:00

 

NAKLADATELSTVÍ DIVUS
Ivan Mečl, ivan@divus.cz, +420 602 269 888

 

ČASOPIS UMĚLEC
Palo Fabuš, umelec@divus.cz

DIVUS LONDÝN
Arch 8, Resolution Way, Deptford
London SE8 4NT, Velká Británie

news@divus.org.uk, +44 (0) 7526 902 082


 

DIVUS BERLÍN
berlin@divus.cz
 

DIVUS VÍDEŇ
wien@divus.cz
 

DIVUS MEXICO CITY
mexico@divus.cz
 

DIVUS BARCELONA
barcelona@divus.cz

DIVUS MOSKVA A MINSK
alena@divus.cz

NOVINY Z DIVUSU DO MAILU
Divus Stavíme pro tebe Národní galerii! Pojď do Kyjova u Krásné Lípy č.37.