Časopis Umělec 2009/2 >> Rakousko: Kulturní národ bez kulturní politiky? Přehled všech čísel
Rakousko: Kulturní národ bez kulturní politiky?
Časopis Umělec
Ročník 2009, 2
6,50 EUR
7 USD
Zaslat tištěné číslo:
Objednat předplatné

Rakousko: Kulturní národ bez kulturní politiky?

Časopis Umělec 2009/2

01.02.2009

Monika Mokre | kulturní politika | en cs de

Zeptejte se, koho chcete, turistů, místních, přistěhovalců – všichni vám potvrdí: Rakousko je „Kulturnation“. Budou pro to také vyjmenovány argumenty. Státní opera, Uměleckohistorické muzeum, Salzburské slavnosti.
Raději se neptejte žádného současného umělce nebo kulturních iniciativ. Odpověď by mohla znít váhavěji, možná by dokonce upozorňovala na nedostatek zájmu politiky a společnosti a na klesající podporu.
Raději se zeptejte se nějakého politika. Bude vám objasněno, jak je kultura pro Rakousko důležitá, jak jedinečné jsou kulturní poklady tohoto národa – a v neposlední řadě jak mnoho se veřejný sektor zasazuje o umění a kulturu. Když se zeptáte konkrétněji na kulturněpolitické cíle a finanční podporu, budou vám, pravděpodobně v mezinárodním srovnání, vyjmenovány ohromující částky, stejně tak jako kulturněpolitické cíle zachování kulturního dědictví, velké festivaly s širokým obecenstvem a kreativní průmysl. Pokud vám připadá, že takové cíle spolu trochu nesouvisejí, není to ani trochu překvapivé, ale na druhou stranu ukazuje, že se nevyznáte v historickém vývoji a větvení rakouské kulturní politiky.

Kořeny rakouské kulturní politiky
Kořeny rakouské kulturní politiky dvacátého století lze sledovat zhruba tři století nazpět – ale žádný strach: nebude následovat žádné obsáhlé historické pojednání, protože tyto kořeny jsou překvapivě stabilní. Jinými slovy: tolik se toho dnes nezměnilo, platí hlavní předpoklad, že umění a kultura jsou veřejná odpovědnost, a musejí tedy být v první řadě financovány veřejným sektorem.
Bohatství habsburské monarchie umožňovalo na jedné straně velkorysou podporu umění a jeho dlouhodobý rozkvět, na druhé straně vedlo k jeho závislosti na státních příspěvcích. Tento základní vzorec vysokých finančních dotací sféře umění a silnější závislosti umění na politice i centralistická organizační struktura podpory umění a kultury přetrvaly zánik habsburské monarchie. Do konce dvacátého století byla rakouská kulturní politika silně určována monarchistickou tradicí – to se týká jak vysokých
dotací, tak jejich rozdělování, z nichž jde odjakživa lví podíl na kulturní dědictví (historické budovy, muzea, opery a velká divadla).
Samozřejmě byly v rámci ra-kouské kulturní politiky určovány nové cíle. Velmi relevantní byly společenské změny v důsledku hnutí 1968 a sociálnědemokratická jednobarevná vláda v roce 1970. V této době získaly pozornost poprvé od druhé světové války soudobé umělecké formy, stejně jako kulturní iniciativy s širokými společenskými cíli a byly zohledněny v programech finanční podpory. Výše příspěvků zůstávala ve srovnání s kulturním dědictvím mizivá, stačila ale k vývoji určité dynamiky v této oblasti.
Podporu současného umění a kulturních iniciativ sociální demokracií lze sice vysvětlit zčásti politickými východisky, ale byla také zásadně určována potřebou prolomit konzervativní kulturní hegemonii. Přesto zůstala sociálnědemokratická politika na tomto poli vlažná a bez jasného programu. Kulturní politika byla koncipována pod heslem „Kultura pro všechny“ jako součást orientace na obecný blahobyt. V první řadě šlo o otevření „vysoké kultury“ širokým a spíše méně vzdělaným vrstvám publika. V tomto konceptu se pojilo tradiční chápání výchovného významu umění a kultury s nárokem egalizace. A stačilo jen malé posunutí důrazu, aby z tohoto byl odvozen v osmdesátých letech požadavek komercializace: jestliže šlo původně o to, nevzdělaným masám zprostředkovat respekt k vysoké kultuře, bylo později požadováno, aby se umění
a kultura orientovala na přání potenciálního publika.
Kulturněpolitická agenda sociální demokracie byla sice roz-poruplná a nakonec i málo vlivná, přesto důrazně vyslovená politika přerozdělení rozhodujícím způsobem určila společenský vývoj a politickou kulturu země. V Rakousku vznikl neobvykle silný a úspěšný sociální stát s vysokou mírou sociálních jistot. Zatímco hustá sociální síť byla relevantní pro celé obyvatelstvo, bylo mnohokrát empiricky dokázáno, že jistota pracovního místa se vztahuje jen na jednu část pracovních sil, totiž na mužské, tuzemské zaměstnance velkých průmyslových podniků.
Ženy a imigrantky byly neustále ohroženy prekarizací, stejně tak jako umělkyně, které nebyly zaměstnané ve velkých prestižních institucích zaměřených na ochranu kulturního dědictví. Přesto představoval politický cíl sociálních jistot a plné zaměstnanosti pevný bod diskursu, který umožňoval kritiku stávajících poměrů. Také neustálé debaty o nerovném rozdělování státní podpory vedly k tomu, že malé subvence pro svobodné umělecké a kulturní projekty byly navyšovány paralelně s financemi pro velké státní instituce. Díky tomu se těmto projektům a iniciativám podařilo se určitým způsobem etablovat a také ovlivnit diskursy.
Pro kulturní iniciativy stál přitom v popředí nárok na společenskou relevanci. V sedmdesátých letech se objevil pojem Kulturarbeit, který se obracel proti mýtu autonomie umění, a zároveň proti omezení pojmu práce na (fordistickou) práci za mzdu. Kulturarbeit znamenala participativní, politicky angažovanou práci v oblasti kultury, nebo s kulturními a uměleckými prostředky, přičemž jejich akceptování uměleckým provozem bylo druhotné. Požadavek klasických avantgard odstranit oddělování umění a života měl být znovu uveden v život v lokálním kontextu. V protikladu k uměleckému provozu nešlo v první řadě o vytváření nových děl, ale i o to, umožnit, uskutečnit a organizovat kulturní produkci. Kulturarbeit neznamená tvořivý akt jednotlivce, který vychází z jeho nitra, ale je to kolektivní proces, na kterém se mohou podílet i laici, respektive jehož výsledky by měly být široce přístupné. V osmdesátých letech začala fáze institucionalizace – byly zakládány spolky, zřizována infrastruktura, ve většině případů byly tyto aktivity dobrovolné a často mimo centrum dění. Pokoušely se etablovat kromě „vysoké kultury“ a „lidové kultury“ nový pojem Soziokultur.

Kulturní politika jako hospodářská politika
V devadesátých letech skončila poslední fáze sociálnědemokraticky orientovaného sociálního státu a prosadilo se nové politické paradigma, které se ohlašovalo již v osmdesátých letech v debatách o ekonomickém významu velkých kulturních akcí: příběh bezprostředně ekonomicky zhodnocující se kultury a umění. V Rakousku byl objeven kreativní průmysl (CI), ačkoliv první pokusy rozvinout v Rakousku koncept CI byly charakterizované bezmocí a zmatením. Když v roce 2000 hovořil o CI do úřadu právě nastoupivší státní sekretář Franz Morak, bylo zřejmé, že nevěděl úplně, o čem mluví, a doufá, že rakouský CI vznikne jen díky zmínce v jeho úvodním proslovu.
Politické aktivity na podporu kreativního průmyslu byly a jsou neefektivní. Byl například vytvořen „cluster“ (shluk) CI v Museumsquartier ve Vídni, tedy na ústředním a prominentním místě. Vídeňský Museumsquartier byl otevřen po dlouholetých diskusích v roce 2001 a představuje v prvé řadě konglomerát různých muzeí. Za své založení vděčí tomu, že se v blízkosti centra Vídně nacházely budovy, které se musely nějak využít, a nedostatku prostorů některých velkých muzeí. Protože umístění více muzeí v historickém komplexu budov vypadalo jako málo soudobé a málo atraktivní, bylo zapotřebí nějaké záminky, aby bylo možno prodat Museumsquartier jako živý kulturní areál 21. století.
Touto záminkou je Quartier 21, ve kterém jsou k dispozici prostory pro současnou uměleckou a kulturní produkci a především pro kreativní průmysl. Takhle o sobě může Museumsquartier tvrdit, že se nevěnuje pouze reprezentaci umění, ale také jeho produkci, že se nejedná o jen o místo kulturního dědictví, ale zároveň o místo současné umělecké aktivity.
Konkrétní realizace tohoto nápadu ukazuje na jednu stranu přetrvávání paternalistického přístupu v rakouské kulturní politice, na druhou stranu obtíže odvodit z této tradice adekvátní postoj ke strukturám kreativního průmyslu: správní společnost Museumsquartier, která je ve veřejném vlastnictví, chce skrze Quartier 21 profitovat, a požaduje proto nájem za prostory, které tam jsou k dispozici. Tyto nájmy jsou opět podporovány státem; nájmy v této části Vídně jsou velmi vysoké, přesto dané částky přesahují finanční možnosti malých, nově založených firem s vysokým rizikovým potenciálem. Proto musely mnohé drobné podniky, které se v první vlně euforie nastěhovaly do Quartier 21, tyto prostory znovu opustit a brzy se jediným kritériem výběru nájemců stala schopnost zaplatit nájem. Toto vedlo k tomu, že se v Quartier 21 nachází množství různých organizací, mezi kterými se jen ztěží vytvoří synergie.
Podobně problematická je také finanční podpora kreativního průmyslu. Nejsou podporovány struktury, které umožní trvalý roz-voj, ale jednotlivé projekty, po jejichž ukončení nemají často vedoucí projektů finanční prostředky pro další práci. Také formální náležitosti pro získání takových projektů jsou natolik byrokratické, že přesahují možnosti malých podniků, obzvláště podniků o jedné osobě, z nichž se kreativní průmysl z velké části skládá.

Čas na rakouskou kulturní politiku
Jaké je tedy resumé této tour de force rakouskou kulturní politiku? O kulturní dědictví je sice dobře postaráno, ale roky (pochybné) hojnosti sociálnědemokratické kulturní politiky jsou pryč (protože se i většinově sociálnědemokratické vlády posledních let orientovaly na schopnost obstát na trhu a na komerční úspěch) a důsledky nesou hlavně kulturní iniciativy a politické umění, které po krátkém vzestupu v sedmdesátých a osmdesátých letech dvacátého století musí tvrdě bojovat o přežití. V neposlední řadě je kulturní politika stále více chápána jako přívěsek hospodářské politiky, přičemž i na tomto poli chybějí efektivní opatření.
Je bez diskuse, že také tímto způsobem může Rakousko ještě delší čas zůstat Kulturnation, kulturní dědictví je přece zachováno. Budoucí generace budou ovšem moci obdivovat jen
kulturní dědictví dědů a pradědů, protože jejich rodiče po sobě nic takového nezanechají. A navíc, potenciální produktivita současných umělců a kulturarbeiterů přijde vniveč.




Komentáře

Článek zatím nikdo nekomentoval

Vložit nový komentář

Doporučené články

No Future For Censorship No Future For Censorship
Author dreaming of a future without censorship we have never got rid of. It seems, that people don‘t care while it grows stronger again.
Nick Land — experiment s nehumanismem Nick Land — experiment s nehumanismem
Nick Land byl britský filozof, který už není, aniž by byl mrtev. Jeho takřka neurotický zápal pro šťourání se v jizvách skutečnosti svedl nemálo nadějných akademiků na obskurní cesty tvorby, která obtěžuje svou původností. Texty, které po něm zůstaly, dosud spolehlivě znechucují, nudí a pudí k vykastrování jejich zařazením do „pouhé“ literatury.
Má kariéra v poezii aneb Jak jsem to hodil za hlavu a oblíbil si instituce Má kariéra v poezii aneb Jak jsem to hodil za hlavu a oblíbil si instituce
Amerického básnika pozvali do Bílého domu, aby jim přečetl svou kontroverzní vykradačskou poezii. Vyfintěn a připraven dělat si věci po svém dospívá ke „skandálnímu“ zjištění, že již nikomu nic nevadí a že místo narážení hlavou do obecných zdí, je lepší stavět vlastní zdi či alespoň zíďky.
Magda Tóthová Magda Tóthová
Práce Magdy Tóthové zpracovávají moderní utopie, sociální projekty a jejich ztroskotání s pomocí výpůjček z pohádek, bájí a science fiction. Probírají osobní i společenské otázky nebo témata soukromého a politického rázu. Personifikace je dominantním stylovým prostředkem všudypřítomné společenské kritiky a hlavní metodou užívání normotvorných prvků. Například v práci „The Decision” („Rozhodnutí“)…
04.02.2020 10:17
Kam dál?
jinde - archeologie
S.d.Ch, solitéři a kultura okraje  (generace narozená kolem roku 1970)
S.d.Ch, solitéři a kultura okraje (generace narozená kolem roku 1970)
Josef Jindrák
Kdo je S.d.Ch? Osoba mnoha zájmů, aktivní v několika oblastech. V literatuře, divadle, hudbě, svými komiksy a kolážemi i ve výtvarném umění. Především je to básník a dramatik. Svou povahou a rozhodnutím solitér. Jeho tvorba se neprotíná s aktuálními trendy. Vždy staví do popředí osobní výpověď, která však může mít i velmi složitou vnitřní strukturu. Je příjemné, že je to normální člověk a…
Číst více...
jinde - poezie
THC Review a zavržená minulost
THC Review a zavržená minulost
Ivan Mečl
My jsme pátá světová strana! Pítr Dragota a Viki Shock, Fragmenty geniality, květen a červen 1997 Viki vlastně přišel, aby mi ukázal kresby a koláže. Jen jako doplněk mi dal k nahlédnutí samizdatové THC Review z konce devadesátých let. Když mne zaujalo, vyděsil se a řekl, že tahle tvorba je uzavřenou kapitolou, ke které se nechce vracet. Kresby z barů, občerstvoven a hospod jsme se ihned…
Číst více...
cena
To hen kai pán / (Laureát ceny Jindřicha Chalupeckého 1998 Jiří Černický)
To hen kai pán / (Laureát ceny Jindřicha Chalupeckého 1998 Jiří Černický)
„Mluví-li se v našich dobách o umění, obvykle se mluví o jeho umístění v subjektivitě nebo objektivitě, o tom, jak vyjadřuje život, anebo o tom, jak životu pomáhá. Pomíjí se při tom, že jde o ten zvláštní druh konání v subjektivitě a ten zvláštní druh konání v objektivitě, jež je právě uměním a ničím jiným. Snad se to pokládá za příliš samozřejmé, snad za málo významné. Ale to je právě to…
Číst více...
birthing pains
Kdo se bojí mateřství?
Kdo se bojí mateřství?
Zuzana Štefková
Zmnožení definic „matky“ je zároveň místem zesíleného útlaku a potenciálního osvobození.1 Carol Stabile Psal se rok 2003 a v houštinách lesa Lapák na Kladně postávala u cesty žena v pokročilém stádiu těhotenství. V rámci výstavy Umělci v lese mohli kolemjdoucí zahlédnout záblesk jejího klenutého břicha, které v exhibicionistickém gestu odhalovala speciálně pro ně. Právě tahle performance Lenky…
Číst více...
Knihy, multimédia a umělecká díla, která by Vás mohla zajímat Vstoupit do eshopu
From series of rare photographs never released before year 2012. Signed and numbered Edition. Photography on 1cm high white...
Více informací...
220 EUR
246 USD
Někdy smutná ale v podstatě veselá pohádka sochařeTomáše Vejdovského o jedněch neobvyklých vánocích zvláštní rodiny. Příběh pro...
Více informací...
6 EUR
7 USD
Text: Jan Čep| Grafická úprava: Lenka Jasanská| Velikost: 26 x 30 x 1 cm| 80 stran speciálně tištěných fotografií v širé vazbě...
Více informací...
26 EUR
29 USD

Studio

Divus a jeho služby

Studio Divus navrhuje a vyvíjí již od roku 1991 ojedinělé návrhy projektů, prezentací nebo celých prezentačních cyklu všech druhů vizuálních materiálů. Realizujeme pro naše klienty kompletní řešení i jednotlivé kroky. Pro práci využíváme spojení nejmodernějších s klasickými technologiemi, což umožňuje širokou škálu řešení. Výsledkem naší práce jsou nejen produkční, tiskové a digitální projekty, od propagačního materiálu, plakátu, katalogu, knihy, přes návrhy a realizace plošné i prostorové prezentace v interiéru nebo exteriéru po digitální zpracování obrazu nebo publikování na internetu, ale realizujeme i digitální filmové projekty, včetně střihu, ozvučení, animace. Tyto technologie používáme i pro tvorbu webových stránek a interaktivních aplikací. Naší předností je ...

 

Citát dne. Vydavatel neručí za jakékoliv psychické i fyzické stavy, jenž mohou vzniknout po přečtení citátu.

Osvícení přichází vždycky pozdě.
KONTAKTY A INFORMACE PRO NÁVŠTĚVNÍKY Celé kontakty redakce

DIVUS
NOVÁ PERLA

Kyjov 36-37, 407 47 Krásná Lípa
Česká Republika

 

GALERIE
perla@divus.cz, +420 222 264 830, +420 606 606 425
otevřena od středy do neděle od 10:00 do 18:00
a na objednávku.

 

KAVÁRNA A KNIHKUPECTVÍ
shop@divus.cz, +420 222 264 830, +420 606 606 425
otevřena denně od 10:00 do 22:00
a na objednávku.

 

STUDO A TISKÁRNA
studio@divus.cz, +420 222 264 830, +420 602 269 888
otevřena od pondělí do pátku od 10:00 do 18:00

 

NAKLADATELSTVÍ DIVUS
Ivan Mečl, ivan@divus.cz, +420 602 269 888

 

ČASOPIS UMĚLEC
Palo Fabuš, umelec@divus.cz

DIVUS LONDÝN
Arch 8, Resolution Way, Deptford
London SE8 4NT, Velká Británie

news@divus.org.uk, +44 (0) 7526 902 082


 

DIVUS BERLÍN
berlin@divus.cz
 

DIVUS VÍDEŇ
wien@divus.cz
 

DIVUS MEXICO CITY
mexico@divus.cz
 

DIVUS BARCELONA
barcelona@divus.cz

DIVUS MOSKVA A MINSK
alena@divus.cz

NOVINY Z DIVUSU DO MAILU
Divus Stavíme pro tebe Národní galerii! Pojď do Kyjova u Krásné Lípy č.37.