Časopis Umělec 2004/2 >> Obrázky z výstavy - Plug-in, Galerie Futura, Praha, 7. 5.–27. 6. 2004 Přehled všech čísel
Obrázky z výstavy - Plug-in, Galerie Futura, Praha, 7. 5.–27. 6. 2004
Časopis Umělec
Ročník 2004, 2
6,50 EUR
7 USD
Zaslat tištěné číslo:
Objednat předplatné

Obrázky z výstavy - Plug-in, Galerie Futura, Praha, 7. 5.–27. 6. 2004

Časopis Umělec 2004/2

01.02.2004

Simona Vladíková | en cs

Plug in znamená zapojeno, spojeno, propojeno. Je fakt, že většina umění na týhle exhibici by nám toho bez proudu mnoho nesdělila (jelikož jde většinou o videa), ale jsou tu i věci, který by bez elektřiny nakonec bylo možný vnímat, a tak pátrám po dalším důvodu tohoto označení. Texty v katalogu mnohé vysvětlí. Kurátorovi (Mario Rizzi) prý kráčí o reflexi kompatibility, integrace a standardizace komunikačních a jiných procesů, a to i, nebo právě s následným rizikem jejich uniformity a potlačení rozmanitosti. Jak se dá odtušit a také dále dočíst, tyto procesy souvisejí mimo jiné i se vznikem a rozšiřováním evropského superstátu, do něhož jsme právě v těchto dnech byli i my (někteří) z východu pojmuti… Takže kdybych to mohla trochu zjednodušit, tématem výstavy je: kdo je kde a proč, kdo je s kým a kdo proti komu a jak komu z toho všeho je…
Celkově je totiž otázek, kterých se výstava snaží dotknout, hned několik: kulturní a národní identita v globalizovaném světě a schopnost umění obé korektně reflektovat, otázka, zda se umění může stát nástrojem sociálních změn, a pak i otázky etické, které s nastíněným bezprostředně souvisejí… Koncepce výstavy se zabývá i problémem role kurátora, která je v tomto případě deklarována jako pokud možno ryze tvůrčí a umělecká. Jenže život je pes, a tak kurátor míní, a divák mění. Ten, kdo přijde zvenku, stejně žádný koncepční pohnutky a priori zkoumat nebude, rovnou bez okolků vstoupí…

… a hned zkraje si může aspoň malinko a na chvilku zvednout sebevědomí, pokud nebude inertní a projde si Vítězným obloukem pro osobní použití (2004) z ruky žijícího klasika Jimmieho Durhama. Ještě než si ale stihne pěkně prožít tu chviličku intimního imaginárního ocenění, už ho zpoza rohu začne rušit jakýsi nepravidelný mlácení, a tak mírně znepokojen putuje dál. Jako by se s poutí, nebo spíš se strastiplným postupem skrze prostor a s jeho nesnázemi počítalo, čeká tu o zeď opřená hůl. Není to ale hůl poutnická v pravém slova smyslu. To jen Jimmie nám ze své globální perspektivy nechává prostřednictvím klacku u zdi skoro zenový vzkaz v neo-dada kabátě o středu světa v Praze (Tyč k označení středu světa v Praze, 2004) 1) a o důležitosti našeho středoevropského středobodu. A tak tedy: střed světa vymezit, teď! do zrcadla pohledět, teď! mistrovi složit poklonu, teď! Možnost uvědomit si díky ostřílenýmu hochovi z velkýho světa malost a umrněnost se vždycky hodí, no ne? Thank you very much, Mr. Durham, už nám toho bylo zase třeba!
Kdosi za rohem do toho mezitím pořád a bez oddechu mlátí. Během úvah o pocitech nadřazenosti a podřízenosti a o tom, kdo koho má o čem vlastně poučovat a proč, mi ten obtěžující hluk začíná vadit a jdu si přečíst, kdo a proč mi to dělá. Je to Khalil Rabah a mlátí šutrem do oliv. Chci být s tebou (2003), hlásí zbytku světa zřejmě lehce frustrovaný Khalil. No dobrá, když nic víc, tak jo, odpouštím to zvukový obtěžování a i ty nechutně dlouhý nehty na ruce, co drží kámen. Akorát si ještě oddechnu, když kámen mine mravence lezoucího zrovna kolem – aspoň že žádný masakr! Celý je to ale nějaký hrubý a trochu tupý, a ani autorova nepříliš jasná olivová obsese (olivový strom jako symbol života v Palestině) mne moc nebere, a tak se hnu dál.
To ale ještě netuším, že daleko nepříjemnější obtěžování, a tentokrát vizuální, mne teprve čeká. Tichá kabinka hrůzy s nechutnou retrorealityTV z nukleárních pokusů na prasatech (ERR: Element One, 1999) od Susan Norrieové mě vážně popudila. Mlčky totiž nakonec atakovala víc než celý Khalilovo třískání, a tak jen vzkaz: Milá Susan, nechci být vizuálně obtěžovaná, a to z jakéhokoli důvodu (dokonce i pokusy na lidech – to už teda fakt nevím, kterej zvrhlík má na tohle kromě autorky žaludek)! Pokud mi někdo pouští takovýhle věci, už mně pak fakt nezajímá, proč to dělá a co tím přesně myslí, anebo jak promyšleně jsou ty nechutnosti instalovaný, a projekce barevně zatónovaná, a na co si při tom sednu, a nevim co ještě… Raději tedy s díky přepínám na jiný kanál!
Moje hrubé rozladění naštěstí zachraňuje hned následující Tříminutová zkušenost se sebevraždou (2000) od Anny Jermolaewy – první dobrý video, co tu potkávám. Skupinka takových těch houpacích panenek, co se vždy znovu vrátí do svislé polohy, se pomalu rozpohybuje, až se nakonec jedna o druhou mlátí hlava nehlava a pomalu ale jistě se všecky utloukají k nicotě. Dlouhé tak akorát, svižné, vtipné, výstižné, uvolněné. Jen mi ta sebevražda připadá kolektivní, ale to už je detail. K takovýmu videu už zase naopak nepotřebuju žádný ideo-komentář a je pro mne čitelný. A i kdyby ne třeba přesně tak, jak bylo plánováno, na půvabu mu neubude.
Tyhle náznakový věci s nadhledem a vtipným odstupem jsou stejně v umění jedny z nejlepších. Vůbec všechny věci ukotvený víc mimo hmatatelnou realitu jsou pro mě přitažlivý. Anebo aspoň to, co se děje překvapivě a stejně rychle začne jako skončí, podobně tak jako pět třicetisekundových mikropříběhů na midiscreenech volně běžících v prostoru, měnících se v signální barvy, které nám tu zapojila Eija-Liisa Ahtila. Dárek (2001) – lezení po kolenou, lehání si do kaluže, bourání skříní a pár dalších podivných činností, to vše v ženském vydání. A ani bych radši nemusela vědět, že jde o reflexi psychotických stavů. Tak jak to stojí a běží v prostoru a mění se a prolíná a přepíná, je to samo o sobě překvapivé, výstižné, křehké, přesné, živé, …hjó, Eijo-Liiso, skvělé!
Stejně tak směle vykračuje do světa velkého umění Mircea Cantor, a to až z exotické Transylvánie. Původním povoláním -náctiletý tulák 2), nyní pan Performance a Video. Sice trochu banální název projekce (Proměny krajiny, 2003), ale nenechte se odradit. Zrcadla držený lidma v prostoru, hukot města, jeho duhový odrazy, světla, pak pohyb městem, barevná architektura někdy á la Giotto a celková atmosféra trochu Michalkov – Utomljonnyje solncem.… myslela jsem nejdřív, že Itálie, ale ona Tirana. Takže celkem slušná globální směs. Občas sice příliš dokumentární, nenápaditá a zdlouhavá, ale kdo vytrvá a neuteče před koncem (jednu chvíli už jsem se zvedala), dočká se citlivě natočených pasáží, hry s klidnými detailními záběry na zrcadlivé plochy s proměnlivými odrazy-obrazy. A když už to vypadá, že máte všechno za sebou, rozběhne se krasohled s Musorgského doprovodem, který když si pustíte v 3-D modelu vidění (add magické obrázky), dáte solidní jízdu!
Navíc mi při tónech Obrázků z výstavy došlo, že jsou vlastně jednou z nejlepších reflexí (recenzí) vizuální prezentace (výstavy), jakou znám. Nevím sice, jakou výstavu měl Musorgskij před očima, když je psal, ale dá se předpokládat, že byla dost jiná než tahle, a tak mne trochu zamrzelo, že vzhledem k úrovni mých muzikálních dovedností symfonické ztvárnění Plug in holt nebude.
S opět zvednutou hladinou pozitivních emocí se vydávám vstříc novým dobrodružstvím do útrob Futury. Po cestě marně pátrám po autorovi velmi milých digi-fotek alias lightjet tisků, co si tu jakoby mimochodem visí po chodbách – ten člověk mi začíná být nejen svou anonymitou sympatický.
Sestoupila jsem do jakési tmavé, smrduté, studené a tudíž poměrně autentické autodílny. Hluk, vlhko, široká škála specifických pachů a maxi projekce simulovaly neutěšenost podobných prostor dostatečně sugestivně. Boty pro Evropu (2002) od Pavla Braily prý vypovídají o rozdílech mezi Východem a Západem a vznikly v potu každodenní pouti světem právě proto, aby tyto diference a nový mýtus transnacionální identity zachytily v subjektivně fragmentovaném čase. Mně z nich však zbyl jen ten chlad a nevlídno, kvůli kterému jsem sklepní prostory záhy opustila.
Z ponuré kobky mne ale nevylákalo jen světlo a teplo, ale i záhadný lahodně znějící zpěv zjevně východní provenience. Jeho zdrojem bylo dokumentární video s názvem ASHURA: Tato krev vlitá do mých žilách (2002) – rituální muslimské pouštění žilou zaznamenal Jalal Toufic. Silné mužské emoce syrové a skutečně prožívané podobě. Kolektivní zpěv a bití se do prsou, rozrušení, udýchaní, zpocení muži, někteří na pokraji pláče, tváře na konci rituálu poznamenané prožitkem jako na konci dobrýho sexu. Vše skutečné a nehrané, a tak si říkám, jestli náhodou ne tajně a bez vědomí účastníků natočené, a tudíž na štíru s etikou… Pak k tomu ještě dvě velké černé plachty zřejmě s nějakým liturgickým textem, a tak bych tipovala i slibem. Kaligrafická mandala levé ruky přímo přemlouvala k doteku. Musela jsem se ovládnout, protože muslimům vážně žádný sliby skládat nechci (tím spíš, že si neumím přečíst, co píšou), ale na těch hadrech něco je, to zas jo. I když je člověk zaměřen proti všemu využívání zájmu o islám, ať už v umění nebo mimo něj, téhle instalaci se sdělnost rozhodně nedá upřít. Znovu jsem si potvrdila, že muslimové umí opravdu dovedně pracovat s psychologií davu a s kolektivním emotivním prožíváním mužů. To mají fakt promakaný. Pevný mužský (a zde skutečně pokrevní) svazek s vyloučením všeho ženského. Žena je vyřazena do kategorie utilitární pomůcky muže, která je vhodná tak akorát k oplodnění, rozmnožení a následné péči o potomstvo. Prostě ženská něco jako myčka, lednička a tak…
Některé ženy však bohužel tuto muslimskou kategorizaci svou lehce hysterickou obhajobou „ženského“ světa přímo provokují. A i když mám pocit, že už snad všechny umělkyně na světě si svoje odmenstruovaly a odkojily tak kolem poloviny devadesátých let, zástupkyně této odnože umění se tu přece jen ještě zjevila v podobě tělem i duchem prosté instalace o mateřským mlíku Čerstvé, naturální Mbabumama (2004) od Lisy Glauerové. Celou věc nezachraňuje ani fakt, že mateřské mléko nabízí lidem k pití ve vlastnoručně vyrobených obalech, jak jsem se dočetla. Zkrátka – jsem ráda, že mám svý odkojeno, a dál bych to nerozmazávala. I jako ženu mne to zajímá teď už dost málo, a co teprve ty ostatní, např. femininními problémy obtěžované muže!
Video Episoda 1 (2003), u jehož popisky stálo, že začíná každou celou hodinu, jsem hned zkraje diskvalifikovala. Sorry, Renzo Martensi, ale trávit na výstavě u jednoho videa celou hodinu, na to fakt nemám. Shlédla jsem tedy jen poměrně syrový monolog nějaké mladé ženy o tom, jak se tam u nich zrovna válčí a nemají co jíst, a pomyslela jsem si něco o absurditě toho, že na to teď tady koukám a že ten, kdo to točil, nemá stejně jako já ani páru o tom, co znamená žít v takovým světě, a že třeba za peníze na natočení toho videa mohla tahle holka mít jídla na měsíc ne-li víc… Nezbývá než souhlasit s poznámkou jednoho z protagonistů filmu, který na otázku, co si o autorovi myslí, odpovídá: „… seš prostě idiot, toužící po dobrodružství…“
U mnoha věcí mi prostě není tak úplně jasný, proč je ten umělec dělá, a když za tou věcí necítím skutečný vnitřní důvod a autorovu motivaci, pak mi přijde dost zbytečný věnovat jí pozornost. Peníze a úsilí jsou vyhozený do vzduchu jen kvůli plnění nějakých přehlídek a časopisů uměním a celý mi to trochu nedává smysl. Všechna deklarovaná, teoreticky umně obhajovaná a košatě argumentovaná témata současného umění jako by vyplňovala faktické kreativní pusto a prázdno, které frustrovaní účastníci uměleckého provozu prostě musí něčím zaplácnout a pak zručně slovy opentlit. Vnímám víc vnějškových vzletných deklarací než důvodných činů, a to je to, co mne netěší.
No nic, ještě tedy nahoru po schodech do nejkrásnější místnosti Futury na printy, fotky a jednu miniprojekci. Miniprovedení (pracovní verze) snad budoucí velko-multi-paralelní projekce Baronův kopec (2004) opět od Pavla Braily mne opět nepřesvědčilo a myslím, že ani mega rozměr v tomto případě nezachrání ono nic pod vším tím pozlátkem. Prostě nuda, a už nesejde na tom, jestli malá nebo mega.
Ale zase hudba k Pavlovu videu moc pěkně dělala náladičku jemným a výmluvným lightjet tiskům od Phila Collinse. Výýborný fotky, jó, to je ten, co jsem si ho oblíbila ještě bezejmennýho dole na chodbě. Už kočenka s tetováním na ramínku naproti promítací míst- nosti mne zaujala a teď i další tyhle výrazový portréty, moc, moc dobrý. Phil je zjevně pozorný chlapec s citlivým okem i spouští, to se hned pozná. Zde tedy má jediná připomínka k jinak profi instalaci celé výstavy – Philovi bych dala celou tuhle místnost.
Ano, přiznám se, mám ráda inteligentní krásu a nerada tupou ošklivost. Mám ráda lehkost, jasnost, vtip a švih, elegantní, stručné, výstižné vyjádření a humor, nejlépe chytrý. Hrubost, krutost, hloupost a láce mne nudí stejně jako plytce tendenční ambice a spekulace všeho „aktuálního“ umění. A ve Futuře je od všeho trochu. Jimmie chytře glosuje, Susan a Lisa každá po svém obtěžují, Khalil frustruje, Anna baví a těší, Eila-Liisa překvapuje, Phil dojímá výrazem, Pavel unavuje, Mircea zrcadlí, Renzo spekuluje, Jalal procítěně prolévá krev.

Poznámky:
1. Tento objekt je autorským remakem starší, geograficky nespecifikované verze
Tyč k označení středu světa, 1996.
2. Mircea Cantor se ještě jako teenager vzápětí po otevření hranic Rumunska vydal na pouť stopem po Evropě.






Komentáře

Článek zatím nikdo nekomentoval

Vložit nový komentář

Doporučené články

V rauši mediálního Déjà-vu / Poznámky k obrazové strategii Olivera Pietsche V rauši mediálního Déjà-vu / Poznámky k obrazové strategii Olivera Pietsche
Goff & Rosenthal, Berlin, 18.11. – 30.12.2006 Co je droga a co není, je ve společnosti stále znovu probíráno, stejně jako vztah k nim. Se kterou drogou umí společnost zacházet a se kterou ne, a jak o nich lze vyprávět ve filmu – zda jako o osobním či kolektivním zážitku – či jen jako o zločinu, to ukazuje berlínský videoumělec Oliver Pietsch ve svém pětačtyřicetiminutovém filmu z roku 2005 The…
Top Ten českých výtvarných umělců 90. let podle časopisu Umělec Top Ten českých výtvarných umělců 90. let podle časopisu Umělec
Redakční okruh Umělce se rozhodl k vyhlášení deseti jmen umělců, kteří podle názoru jeho členů (Lenka Lindaurová, Vladan Šír, Ivan Mečl, Tomáš Pospiszyl a Karel Císař) mají zásadní význam pro českou výtvarnou scénu 90. let. Po dlouhé diskusi, na které jsme si ujasňóvali kritéria, jsme se dostali k určitým jménům, která z mnoha důvodů považujeme za důležitá pro situaci u nás i naši prezentaci…
MIKROB MIKROB
"Sto třicet kilo tuku, svalů, mozku a čisté síly na současné srbské umělecké scéně soustředěných do 175 cm vysokého, 44 let starého těla. Jeho majitel je známý pod množstvím jmen, včetně pojmenování Bambus, Mexikán, Ženich, Sráč, ale nejčastěji je známý jako hrdina všech ztroskotanců, bojovník za práva bezdomovců, lidový umělec, bavič maloměšťáků, domácí anarchista, sběratel desek, milovník…
Nevydařená koprodukce Nevydařená koprodukce
Když se dobře zorientujete, zjistíte, že každý měsíc a možná každý týden máte šanci získat na svůj kulturní projekt peníze. Úspěšní žadatelé mají peněz dost, průměrní tolik, aby dali pokoj a neúspěšné drží v šachu ta šance. Naprosto přirozeně tedy vznikly agentury jen za účelem žádání a chytré přerozdělování těchto fondů a také aktivity, které by bez možnosti finanční odměny neměly dostatek…
04.02.2020 10:17
Kam dál?
jinde - archeologie
S.d.Ch, solitéři a kultura okraje  (generace narozená kolem roku 1970)
S.d.Ch, solitéři a kultura okraje (generace narozená kolem roku 1970)
Josef Jindrák
Kdo je S.d.Ch? Osoba mnoha zájmů, aktivní v několika oblastech. V literatuře, divadle, hudbě, svými komiksy a kolážemi i ve výtvarném umění. Především je to básník a dramatik. Svou povahou a rozhodnutím solitér. Jeho tvorba se neprotíná s aktuálními trendy. Vždy staví do popředí osobní výpověď, která však může mít i velmi složitou vnitřní strukturu. Je příjemné, že je to normální člověk a…
Číst více...
jinde - poezie
THC Review a zavržená minulost
THC Review a zavržená minulost
Ivan Mečl
My jsme pátá světová strana! Pítr Dragota a Viki Shock, Fragmenty geniality, květen a červen 1997 Viki vlastně přišel, aby mi ukázal kresby a koláže. Jen jako doplněk mi dal k nahlédnutí samizdatové THC Review z konce devadesátých let. Když mne zaujalo, vyděsil se a řekl, že tahle tvorba je uzavřenou kapitolou, ke které se nechce vracet. Kresby z barů, občerstvoven a hospod jsme se ihned…
Číst více...
cena
To hen kai pán / (Laureát ceny Jindřicha Chalupeckého 1998 Jiří Černický)
To hen kai pán / (Laureát ceny Jindřicha Chalupeckého 1998 Jiří Černický)
„Mluví-li se v našich dobách o umění, obvykle se mluví o jeho umístění v subjektivitě nebo objektivitě, o tom, jak vyjadřuje život, anebo o tom, jak životu pomáhá. Pomíjí se při tom, že jde o ten zvláštní druh konání v subjektivitě a ten zvláštní druh konání v objektivitě, jež je právě uměním a ničím jiným. Snad se to pokládá za příliš samozřejmé, snad za málo významné. Ale to je právě to…
Číst více...
birthing pains
Kdo se bojí mateřství?
Kdo se bojí mateřství?
Zuzana Štefková
Zmnožení definic „matky“ je zároveň místem zesíleného útlaku a potenciálního osvobození.1 Carol Stabile Psal se rok 2003 a v houštinách lesa Lapák na Kladně postávala u cesty žena v pokročilém stádiu těhotenství. V rámci výstavy Umělci v lese mohli kolemjdoucí zahlédnout záblesk jejího klenutého břicha, které v exhibicionistickém gestu odhalovala speciálně pro ně. Právě tahle performance Lenky…
Číst více...
Knihy, multimédia a umělecká díla, která by Vás mohla zajímat Vstoupit do eshopu
Brest Fountain, 2009, silkscreen print, 50 x 35 cm
Více informací...
65 EUR
73 USD
Limited edition of 10. Size 100 x 70 cm. Black print on durable white foil.
Více informací...
75 EUR
84 USD
tisk na banerovou folii, 250 x 139 cm, 2011 / ze série deseti číslovaných exemlářů signovaných autorem
Více informací...
799,20 EUR
892 USD
Druhé číslo umělecké revue Divus. Toto velkoformátové tištěné médium v sobě spojuje alternativu, exkluzivitu, umění i okrajovou...
Více informací...
9,90 EUR
11 USD

Studio

Divus a jeho služby

Studio Divus navrhuje a vyvíjí již od roku 1991 ojedinělé návrhy projektů, prezentací nebo celých prezentačních cyklu všech druhů vizuálních materiálů. Realizujeme pro naše klienty kompletní řešení i jednotlivé kroky. Pro práci využíváme spojení nejmodernějších s klasickými technologiemi, což umožňuje širokou škálu řešení. Výsledkem naší práce jsou nejen produkční, tiskové a digitální projekty, od propagačního materiálu, plakátu, katalogu, knihy, přes návrhy a realizace plošné i prostorové prezentace v interiéru nebo exteriéru po digitální zpracování obrazu nebo publikování na internetu, ale realizujeme i digitální filmové projekty, včetně střihu, ozvučení, animace. Tyto technologie používáme i pro tvorbu webových stránek a interaktivních aplikací. Naší předností je ...

 

Citát dne. Vydavatel neručí za jakékoliv psychické i fyzické stavy, jenž mohou vzniknout po přečtení citátu.

Osvícení přichází vždycky pozdě.
KONTAKTY A INFORMACE PRO NÁVŠTĚVNÍKY Celé kontakty redakce

DIVUS
NOVÁ PERLA

Kyjov 36-37, 407 47 Krásná Lípa
Česká Republika

 

GALERIE
perla@divus.cz, +420 222 264 830, +420 606 606 425
otevřena od středy do neděle od 10:00 do 18:00
a na objednávku.

 

KAVÁRNA A KNIHKUPECTVÍ
shop@divus.cz, +420 222 264 830, +420 606 606 425
otevřena denně od 10:00 do 22:00
a na objednávku.

 

STUDO A TISKÁRNA
studio@divus.cz, +420 222 264 830, +420 602 269 888
otevřena od pondělí do pátku od 10:00 do 18:00

 

NAKLADATELSTVÍ DIVUS
Ivan Mečl, ivan@divus.cz, +420 602 269 888

 

ČASOPIS UMĚLEC
Palo Fabuš, umelec@divus.cz

DIVUS LONDÝN
Arch 8, Resolution Way, Deptford
London SE8 4NT, Velká Británie

news@divus.org.uk, +44 (0) 7526 902 082


 

DIVUS BERLÍN
berlin@divus.cz
 

DIVUS VÍDEŇ
wien@divus.cz
 

DIVUS MEXICO CITY
mexico@divus.cz
 

DIVUS BARCELONA
barcelona@divus.cz

DIVUS MOSKVA A MINSK
alena@divus.cz

NOVINY Z DIVUSU DO MAILU
Divus Stavíme pro tebe Národní galerii! Pojď do Kyjova u Krásné Lípy č.37.