Časopis Umělec 2005/2 >> Blallova blasfémie: Znovuobjevení Blally W. Galomana Přehled všech čísel
Blallova blasfémie: Znovuobjevení Blally W. Galomana
Časopis Umělec
Ročník 2005, 2
6,50 EUR
7 USD
Zaslat tištěné číslo:
Objednat předplatné

Blallova blasfémie: Znovuobjevení Blally W. Galomana

Časopis Umělec 2005/2

01.02.2005

Travis Jeppesen | profile | en cs de

Země je špinavá pěnová matrace........ pojď na mou kouzelnou loď lásky, Madoniných hoven.......
mohu podat vodu každému......... blahopřát těm na druhé straně......... obrazy na hranici bolesti

Blalla W. Hallman, Blallovy kosmické inspirace

Kdyby svět nebyl nespravedlivý, kdyby v něm nebyly křivdy, na něž Blalla W. Hallman útočí ve svých sžíravých malbách, bylo by jméno Hallman známé nejen v Německu, ale i všude ve světě. A přece se mu nikdy nepodařilo vzplanout plamenem masového zájmu, jejž rozdmýchával jeho arcirival Andy Warhol, a asi by to ani nechtěl. Hallman prokoukl korupci sužující umělecký svět, jak můžeme vidět na obraze Kupmě! Kupmě! (Koofmich! Koofmich!) z roku 1991, na němž je trh s uměním zobrazen jako banální hala naplněná správnými jmény a symboly dolaru. Pro něj nebylo rozdílu mezi touto korupcí a kteroukoli jinou. Od politiky přes organizované náboženství až po populární kulturu a zase zpátky – úhrn veškerého lidského snažení není nic víc než páchnoucí hromada exkrementů, násilí a masové stupidity. Trávíme naše dny vyměšováním, souložemi a ničením jeden druhého pod směšnými symboly, které zdviháme do nedosažitelných výšek jako upomínku na vlastní méněcennost, jako totemy k poctě naší marnivé prostřednosti, jak se planeta, na níž jsme uhnízděni, blíží k datu vypršení platnosti. Jakou jinou funkci může mít umění pro jedince, který si je nejen vědom této podmíněnosti lidské existence, ale navíc je k ní velmi citlivý, než že se pro něj umění stává prostředkem k přežití?
V mnoha ohledech připomíná Hallmanův příběh klasickou tragédii. Narodil se ve Slezsku v roce 1941. Na konci druhé světové války byla jeho rodina ze Slezska vyhnána a skončila v uprchlickém táboře v západním Německu, kde Hallman strávil převážnou část svého dospívání. Tato zkušenost vedla k pocitu outsiderství, z něhož se nikdy úplně nezotavil. Jak řekl o mnoho let později v jednom rozhovoru: „Jako Slezan jsem se neustále styděl, a za to stydění jsem se také styděl, takže jsem se vlastně styděl neustále.“
Po dokončení studií na Akademii výtvarných umění v Norimberku dostal Hallman pozvání od amerického malíře Normana Stiegelmeiera do San Franciska. To bylo v roce 1967, kdy se San Francisco stalo hlavním městem amerického protikulturního hnutí, a Hallmanův více než dvouletý pobyt zde jej měl nadobro změnit, ať už k lepšímu nebo k horšímu. Dopis příteli z 10. června 1968 stojí za to ocitovat celý, už jen proto, že naznačuje, jaký dopad měla Amerika na mladého a naivního německého umělce ze Slezska:

„V politice se tu něco děje, jak ses jistě doslechl i v Německu. Nemohl jsem si vybrat napínavější rok. Dvě politické vraždy, volební rok a vietnamská válka, a navíc hrozba občanské války. Všechno tady je splašené a neklidné. Navíc teď prchají tisíce lidí z měst, protože podle předpovědí mají tento týden části Kalifornie skončit v Pacifiku. Prý to souvisí s asteroidy, které prolétávají velmi blízko Země. Jestli o tom něco uslyšíš ve zprávách, budeš vědět, o co jde, tak si pak na mě můžeš vzpomenout.
Nedovedeš si představit, co se tu děje. Německo je hluboký středověk ve srovnání s tím, co je tady. Drogy, opium, heroin, LSD, marihuana atd., to vše se tady konzumuje jako u nás pivo. Jen účinky jsou trochu jiné. Stále více lidí tu ztrácí rozum, prostě šílí, blázní. Díky cestě do Ameriky jsem o pár zkušeností bohatší, to mi můžeš věřit. Celá Amerika je jeden velký blázinec.“

Bohužel měl Hallman na konci své americké cesty opravdu skončit v blázinci. Ačkoli jsou podrobnosti jeho případu trochu nejasné, bylo v podstatě zjištěno, že upadl do agresivní psychózy, vyvolané nepochybně velkým množstvím psychedelických drog. Brzy na to byl deportován zpět do Německa, kde byl diagnostikován jako schizofrenik. Po příjezdu do Německa zničil většinu svých uměleckých děl, což lze chápat jako akt symbolické očisty. V mnoha ohledech začíná právě v tomto okamžiku jeho skutečný odkaz.
Na počátku sedmdesátých let byl bez ustání střídavě v psychiatrické léčebně a venku. V polovině desetiletí začal nutkavě malovat. Podle jeho přátel maloval od té chvíle až do své smrti v roce 1997 jako maniak. Stal se z něj stroj, byť velmi komplikovaný, který dokázal jít napříč celou řadou stylů – od starých mistrů až po sociální realismus – a vytvořit tak svou zemi Blalla. Byla to země, která mnohé fascinovala, a tak se brzy kolem něj utvořila skupinka fanoušků a příznivců, kteří jej využívali, ač si byli vědomi jeho křehkého psychického stavu. Na druhé straně Atlantiku vynášela Warholovi jeho dovednost výrábět na běžícím pásu miliony, Hallman přitom tvořil stovky a stovky maleb úplně sám, nádherných maleb, které prodával za směšné částky – často jen aby si koupil jídlo.
V roce 1981 se sešla skupinka přátel, aby založila Blallovu nadaci, jež se měla starat o správný prodej jeho obrazů a také zajistit další záležitosti týkající se jeho života v následujícím desetiletí. Tehdy začal Hallman vystavovat v uznávaných galeriích a spojil se s některými umělci z hnutí NO!art.
Na počátku devadesátých let našly Hallmanovy ideály nejjasnější výraz ve dvou cyklech obrazů. Abychom pochopili nakažlivou sociální kritiku, která spočívá ve viditelně šokujícím obsahu maleb, musíme si uvědomit sociopolitické souvislosti. Bylo to krátce po pádu berlínské zdi, kdy ve městě přetrvával všeobecný optimismus znovusjednocené země, která měla v roce 1990 vyhrát světový šampionát ve fotbale. Obchody na Západě byly plné východních Němců, každý měl nákupní horečku, každý chtěl německé marky. Vzduch byl plný nově nabytého pocitu vlastenectví a národní pýchy, svobodně se máchalo německou vlajkou – z toho všeho muselo být Hallmanovi špatně od žaludku: považoval nacionalismus a organizované náboženství za rovné fašismu a masové smrti.
Navíc německá věrnost Americe byla naprosto odporná. Hallman sám zažil nedostatky americké demokracie během svého krátkého pobytu ve Spojených státech let šedesátých, a byla to pro něj zkušenost, na kterou nikdy nezapomněl. Jeho nenávist k pokrytectví americké kultury vyšla najevo v cyklu obrazů zhotovených technikou podmalby na skle. Malby překypují brutálními napodobeninami postaviček Walta Disneyho převlečených do různých symbolických oblečků (představujíce peníze, náboženství, patriotismus), jak si radostně libují v mnoha perverzních aktech. V Ecce Homo pozoruje sešlý myšák Ježíš s velkým penisem místo nosu, jak dvě kachny kadí na pytle s penězi. Po boku mu stojí dvě prasata v uniformě americké armády. Myšák Ježíš drží v ruce americkou vlajku a po tváři mu teče krev z ran způsobených trnovou korunou, která se mu zatíná do mozku.
Jiná malba, Bůh je láska (Gott ist die Liebe), zobrazuje boha s penisem místo nosu a v róbě okrášlené symboly dolaru, jak znásilňuje Ježíše, který má také penis místo nosu a který pro změnu znásilňuje kachnu s americkou vlajkou vytetovanou na hlavě. Další obraz, To konejte na mou památku (Das tuet zu meinem Gedächtnis), zachycuje orgii hamburgrů a lahví Coca-Coly s replikami kačera Donalda, který kouří Mickey Mousovi.
V Černém cyklu (Die schwarze Serie) se Hallmanovi podařilo dosáhnout neuvěřitelné syntézy všech svých jedovatých vášní v nezastřené, blasfemické záplavě nepříjemně krásných maleb. Ze všech lidských špatností je nenávist nejvíce podceňovaná. Ze stanoviska západního diskurzu, totiž doktríny liberalismu, by měla být kategoricky zakázána – rozhodně by se o ní nemělo mluvit nahlas. Avšak bez nenávisti bychom stále chodili po čtyřech a nesouvisle chrochtali. Pravda je, že veškerá kritika je přes svou častokrát vzývanou konstruktivní hodnotu nakonec motivována nenávistí; protože co je impulsem ke kritice, ne-li touha strhnout originál tím, že zhodnotíme jeho kvality jako něco naprosto bezcenného?
Hallman si uvědomil hodnotu nenávisti a z nenávisti namaloval vlastní verzi světa svým „penisovým štětcem“, jak jej sám nazývá. V tomto světě se socha Svobody mění na nahou, obézní Marilyn Monroe, která se dusí čokoládou, zatímco na hromadě mrtvol stojí Hitler a močí na skupinku hajlujících německých batolat. Je to svět plný výkalů a moči, kde se zotročující kapitalistická polarita spotřeby a produkce smrskává na jejich nejzákladnější lidské ekvivalenty – souložení a kálení.
Hallman zemřel na rakovinu v roce 1997. Můžeme se jen dohadovat, jak by pojal katastrofické události nedávných let. Uznání, jehož se mu dostalo během jeho relativně krátkého života, bylo střídmé a dnes je buď zapomenut, nebo zavrhován jako šílenec. Někdo by mohl tvrdit, že je to případný osud pro outsidera, který prožil svůj život v kultuře, jíž pohrdal. Možná je to pravda. Ale lidem, které zajímá pravda, bez ohledu na to, jak znepokojivá někdy může být, stojí Hallmanovy práce za víc než jen zběžný pohled.

Rád bych poděkoval Nielsu Koehlerovi, umělci a kurátorovi online galerie yperit.cz, že mě seznámil s pracemi Blally W. Hallmana, a Marku Kanakovi za přeložení mnoha důležitých textů.




Komentáře

Článek zatím nikdo nekomentoval

Vložit nový komentář

Doporučené články

Magda Tóthová Magda Tóthová
Práce Magdy Tóthové zpracovávají moderní utopie, sociální projekty a jejich ztroskotání s pomocí výpůjček z pohádek, bájí a science fiction. Probírají osobní i společenské otázky nebo témata soukromého a politického rázu. Personifikace je dominantním stylovým prostředkem všudypřítomné společenské kritiky a hlavní metodou užívání normotvorných prvků. Například v práci „The Decision” („Rozhodnutí“)…
No Future For Censorship No Future For Censorship
Author dreaming of a future without censorship we have never got rid of. It seems, that people don‘t care while it grows stronger again.
Terminátor vs Avatar: Poznámky k akceleracionismu Terminátor vs Avatar: Poznámky k akceleracionismu
Proč političtí intelektuálové, proč máte sklon k proletariátu? V soucitu k čemu? Chápu, že by vás proletář nenáviděl, vy nenávist neznáte, protože jste buržoa, privilegovaný, uhlazený druh, ale taky proto, že si netroufáte tvrdit, že jedinou podstatnou věcí, co jde říci, je, že si člověk může užít polykání sraček kapitálu, jeho materiálu, jeho kovových mříží, jeho polystyrenu, jeho knih, jeho…
Kulturní tunel II Kulturní tunel II
V minulém čísle jsme se začali zabývat tím, kam se poděly miliony korun z jednoho z nejbohatších kulturních fondů - Českého fondu výtvarných umění během jeho přeměny v Nadaci ČFU, která proběhla ze zákona na konci roku 1994, a jak to, že současní členové správní rady nadace nad tím jen kroutí hlavami, zatímco výtvarnou obec to ani trochu nezajímá.
04.02.2020 10:17
Kam dál?
jinde - archeologie
S.d.Ch, solitéři a kultura okraje  (generace narozená kolem roku 1970)
S.d.Ch, solitéři a kultura okraje (generace narozená kolem roku 1970)
Josef Jindrák
Kdo je S.d.Ch? Osoba mnoha zájmů, aktivní v několika oblastech. V literatuře, divadle, hudbě, svými komiksy a kolážemi i ve výtvarném umění. Především je to básník a dramatik. Svou povahou a rozhodnutím solitér. Jeho tvorba se neprotíná s aktuálními trendy. Vždy staví do popředí osobní výpověď, která však může mít i velmi složitou vnitřní strukturu. Je příjemné, že je to normální člověk a…
Číst více...
jinde - poezie
THC Review a zavržená minulost
THC Review a zavržená minulost
Ivan Mečl
My jsme pátá světová strana! Pítr Dragota a Viki Shock, Fragmenty geniality, květen a červen 1997 Viki vlastně přišel, aby mi ukázal kresby a koláže. Jen jako doplněk mi dal k nahlédnutí samizdatové THC Review z konce devadesátých let. Když mne zaujalo, vyděsil se a řekl, že tahle tvorba je uzavřenou kapitolou, ke které se nechce vracet. Kresby z barů, občerstvoven a hospod jsme se ihned…
Číst více...
cena
To hen kai pán / (Laureát ceny Jindřicha Chalupeckého 1998 Jiří Černický)
To hen kai pán / (Laureát ceny Jindřicha Chalupeckého 1998 Jiří Černický)
„Mluví-li se v našich dobách o umění, obvykle se mluví o jeho umístění v subjektivitě nebo objektivitě, o tom, jak vyjadřuje život, anebo o tom, jak životu pomáhá. Pomíjí se při tom, že jde o ten zvláštní druh konání v subjektivitě a ten zvláštní druh konání v objektivitě, jež je právě uměním a ničím jiným. Snad se to pokládá za příliš samozřejmé, snad za málo významné. Ale to je právě to…
Číst více...
birthing pains
Kdo se bojí mateřství?
Kdo se bojí mateřství?
Zuzana Štefková
Zmnožení definic „matky“ je zároveň místem zesíleného útlaku a potenciálního osvobození.1 Carol Stabile Psal se rok 2003 a v houštinách lesa Lapák na Kladně postávala u cesty žena v pokročilém stádiu těhotenství. V rámci výstavy Umělci v lese mohli kolemjdoucí zahlédnout záblesk jejího klenutého břicha, které v exhibicionistickém gestu odhalovala speciálně pro ně. Právě tahle performance Lenky…
Číst více...
Knihy, multimédia a umělecká díla, která by Vás mohla zajímat Vstoupit do eshopu
Collection BIKRO / offset + silkscreen cover / 32 pages/ 13 x 20 x 0,7 cm / 500 copies
Více informací...
10 EUR
11 USD
malba na plátně, 1997, 51 x 41 cm
Více informací...
1 860 EUR
2 077 USD
Limited edition of 10. Size 100 x 70 cm. Black print on durable white foil.
Více informací...
75 EUR
84 USD
2002, 35.5 x 43 cm (7 Pages), Pen & Ink Comic
Více informací...
1 788 EUR
1 996 USD

Studio

Divus a jeho služby

Studio Divus navrhuje a vyvíjí již od roku 1991 ojedinělé návrhy projektů, prezentací nebo celých prezentačních cyklu všech druhů vizuálních materiálů. Realizujeme pro naše klienty kompletní řešení i jednotlivé kroky. Pro práci využíváme spojení nejmodernějších s klasickými technologiemi, což umožňuje širokou škálu řešení. Výsledkem naší práce jsou nejen produkční, tiskové a digitální projekty, od propagačního materiálu, plakátu, katalogu, knihy, přes návrhy a realizace plošné i prostorové prezentace v interiéru nebo exteriéru po digitální zpracování obrazu nebo publikování na internetu, ale realizujeme i digitální filmové projekty, včetně střihu, ozvučení, animace. Tyto technologie používáme i pro tvorbu webových stránek a interaktivních aplikací. Naší předností je ...

 

Citát dne. Vydavatel neručí za jakékoliv psychické i fyzické stavy, jenž mohou vzniknout po přečtení citátu.

Osvícení přichází vždycky pozdě.
KONTAKTY A INFORMACE PRO NÁVŠTĚVNÍKY Celé kontakty redakce

DIVUS
NOVÁ PERLA

Kyjov 36-37, 407 47 Krásná Lípa
Česká Republika

 

GALERIE
perla@divus.cz, +420 222 264 830, +420 606 606 425
otevřena od středy do neděle od 10:00 do 18:00
a na objednávku.

 

KAVÁRNA A KNIHKUPECTVÍ
shop@divus.cz, +420 222 264 830, +420 606 606 425
otevřena denně od 10:00 do 22:00
a na objednávku.

 

STUDO A TISKÁRNA
studio@divus.cz, +420 222 264 830, +420 602 269 888
otevřena od pondělí do pátku od 10:00 do 18:00

 

NAKLADATELSTVÍ DIVUS
Ivan Mečl, ivan@divus.cz, +420 602 269 888

 

ČASOPIS UMĚLEC
Palo Fabuš, umelec@divus.cz

DIVUS LONDÝN
Arch 8, Resolution Way, Deptford
London SE8 4NT, Velká Británie

news@divus.org.uk, +44 (0) 7526 902 082


 

DIVUS BERLÍN
berlin@divus.cz
 

DIVUS VÍDEŇ
wien@divus.cz
 

DIVUS MEXICO CITY
mexico@divus.cz
 

DIVUS BARCELONA
barcelona@divus.cz

DIVUS MOSKVA A MINSK
alena@divus.cz

NOVINY Z DIVUSU DO MAILU
Divus Stavíme pro tebe Národní galerii! Pojď do Kyjova u Krásné Lípy č.37.